Läst: I trygghetsnarkomanernas land av David Eberhard

Jag blev jättearg första gången jag läste David Eberhards rätt provocerande tankar om välfärdsstatens paniksyndrom och invånarnas trygghetsnarkomani på DN Debatt. Nu har jag läst den efterkommande boken och förstår mer hur han tänker och sarkasmerar. Man kan undra, a propos den nuvarande debatten om utbrändhet varför ytterligheterna alltid ska dras fram, såsom Eberhards 21-åriga kassabiträde som tröttnat, eller som i dagens Expressen (hittar den ej på nätet) där man talar om några hockeyspelare som blivit sjukskrivna efter avslutad karriär.

Självklart får hockeyspelarna försörja sig via annat arbete än fylla i försäkringskassepapper, och dagens ungdom måste lära sig att allt inte är kul jämt. I synnerhet inte om man vill sitta i kassan på Coop.

Det finns många trådar att ta tag i hos Eberhard, endast några vill jag kommentera.
Han vill ha mer av tävlingsmoment i skolan. Om eleverna inte får tävla i matte, kommer dom tävla i något annat mindre samhällsnyttigt. Men visst finns tävlingen och konkurrensen - det ser ungarna till utan lärarnas tillsyn. Men han har rätt i att i dagens skola ska alla vara lika (dåliga) och alla ska vara intresserade av teoretiska ämnen. Månne Björklund få slut på det tänket.

Eberhard har helt rätt när han diskuterar EU:s arbetstidsdirektiv (elva timmars dygnsvila och trettisex timmars veckovila). Hur länge och när man vill jobba borde vara upp till arbetsmarknadens parter. Istället får vårdpersonal jobba fler pass, vilket i slutändan leder till mera stress.

Stress, ja. Det klarar unga inte av längre. Eberhard beskriver förvånat hur unga vuxna dyker upp på psykakuten med självmordstankar när flick - eller pojkvännen gjort slut. Bra eller dåligt? Jag tror fler söker upp psykakuten idag därför att det inte är pinsamt längre. Vi 70-talister har fått lära oss att ta för oss, och är det psykakuten vi ska till, så är det så.

Boken är läsvärd. Det är roligt med människor som skriver vad dom tänker, även om det är provocerande ibland. Och intressant att få inblick i hur en människa som arbetar med alla dessa små faktiskt tänker.

ISBN10: 9172320826
ISBN13: 9789172320826

Något om sjukvården i Skaraborg. Krönika i SLA 18 september 2023

Det finns vissa grundrädslor vi människor har, sådant som vi till varje pris vill undvika, skydda oss ifrån och förhindra. I större eller mi...