Läst: Bibeltolkningens bakgator . Synen på judar, slavar och homosexuella i historia och nutid av Jesper Svartvik

Jesper Svartvik, präst, docent i Nya testamentets exegetik och ledamot av Svenska kyrkans läronämnd, har här skrivit (ännu) en mycket viktig bok som berör en inte minst viktig del av exegetikens - bibeltolkningens - arbetsområde: nämligen hur vi läser, hur vi tolkar, varför vi inte tillämpar texter som får vidriga konsekvenser.
Boken är omfattande och en uttömmande beskrivning kan därför inte ges i ett enda blogginlägg.

Svartvik börjar med texttolkningar som berör synen på judar. Han visar sambanden mellan tidiga kristna motiv,luthersk teologi och 1900-talets antijudiskhet. På vilket sätt var kristendomen ett nödvändigt villkor för den västerländska rasbiologiska antisemitistiska diskursen? Hur har vi läst Paulus på ett sätt som nedvärderar judisk tro och judiskt liv?

Svartvik behandlar sedan synen på slavar under antiken och i USA under 1700- och 1800-talen och undersöker fyra aspekter av det bibliska materialet: exodusmotivet, Noas förbanndelse, evangelierna och de paulinska breven.

Kapitlet om homosexuella ger en god bild av hur texttolkningen utvecklats. Svartvik går igenom de bibelställen som anförts i debatten.

Boken är som sagt viktig. Svartvik ger själv i en krönika i tidningen Budbäraren tre motiv till sin bok. Det första är att studera bibeltolkningens historia, "i synnerhet den del av historien som handlar om hur bibeltexter har använts mot olika grupper i vårt samhälle." Ett andra skäl aär att uppöva en kritisk klarsyn i studiet av historien. Det tredje skälet är att det finns mycket att lära i historien för dem som vill undvika att förirra sig in i dagens teologiska återvändsgränder. Gång på gång har den västerländska civilisationen hemfallit åt bibelmotiverat barbari.

"Det måste därför vara i det närmaste en teologisk förpliktelse för dagens bibelläsare att lära känna Bibelns tolkningshistoria, hur bibeltexter har används som dödliga vapen mot vissa grupper i samhället, hur förtryck och folkmord har rättfärdigats med bibelreferenser, hur dessa vidrigheter har fortgått i samhällen som har präglats av högtidligt tal om alla människors syskonskap, om Gud som alla människors himmelske förälder, och om kärlekstanken som den bärande bjälken i det bibliska bygget. Till vad nyttjar alla dessa högtidliga yttranden om de inte förmår förhindra missgärningar?"

Rekommenderas! Jesper Svartvik skriver intressant, engagerat och lättförståerligt. En utmärkt motvikt till de krafter i vårt samhälle som vill fortsätta att diskriminera med bibeln i handen. Beställ boken på Verbum.
Mer om Jesper Svartvik.

Något om sjukvården i Skaraborg. Krönika i SLA 18 september 2023

Det finns vissa grundrädslor vi människor har, sådant som vi till varje pris vill undvika, skydda oss ifrån och förhindra. I större eller mi...