Fråga i gästboken: om Gud som manlig eller kvinnlig

Sofia skriver i gästboken:
"Hej!

Hur ser du på att Gud är manlig och så gott som alla är män i biblen? Varför säger Gud i GT "Vi skall göra människor till vår avbild, lika oss? (vilka oss?) Vem är Vi? Det stör mig att kalla Gud för Herre t.ex. Vi lever på 2000-talet , är det inte förlegat att enbart tala om Gud i manliga termer tycker du? Stör det inte dig såsom kvinnlig präst. Det är ju uppenbart att Gud är tvådelad, varför inte lika gärna Gudinna som Gud? Kyrkan känns inte rätt för mig så länge Gud enbart omtalas i manliga termer. Kan du inte skriva ett inlägg om vad du tycker angående detta? Och snälla, kom inte med att Gud talade om sig själv som vi!"

Karin svarar: Jag tror egentligen inte att Gud varken är manlig eller kvinnlig - vad som nu är "manligt" och "kvinnligt". Bland människor föredrar jag termen "mänskligt". Gud är bortom genus, det vi kallar könsföreställningar och könsroller. Men Gud har traditionellt getts manligt kön. Kanske först för att den judiska religionen utvecklades i ett patriarkat. Jesus kallade Gud "Far", och detta har levt vidare genom historien. Att männen är framträdande i Bibeln kan bero på att det var män som sammanställde texterna. Och det var också så att kvinnor inte var vittnesgilla. Men några tror att kvinnor ligger bakom en hel del även om de inte kunde sätta sina namn på dokumenten. Vi minns ändå vilka kvinnor som var de första apostlarna. Och somliga menar att Johannesevangeliet skrevs av en grupp kvinnor.

Under senare tid har man uppmärksammat att det kan vara till nackdel att ensidigt "ge" Gud manligt kön. Det kan innebära att män fördenskull ges fördelar och ses som överordnade kvinnor. Det kan också innebära att människor med negativa erfarenheter av män känner ett främlingskap inför Gud, om denna Gud kallas "Far" eller "Herre". Därför jobbas det med att beskriva Gud i neutrala termer. Problemet för min del att Gud då förlorar sin karaktär av "person". För mig är Gud inte (bara) en gudomlig kraft utan också en Gud som visat sitt ansikte i den historiske personen Jesus. Och som du skriver, vi människor är skapade till Guds avbild. Och om Gud är fullkomlig, måste det finnas allt av allting i Gud.

En del beskriver Gud som kvinna och i kvinnliga termer. Det blir på samma sätt problem för dem som har negativa erfarenheter av kvinnor. Men det är bra att använda både manliga och kvinnliga termer för att balansera, och få en verkligare bild av vem Gud är. Det är absolut lika sant, eller inte sant, att beskriva Gud som kvinna eller som man.

Även om man inte har personliga problem med det ena eller andra könet bör vi alla fundera över hur föreställningarna om Gud påverkar oss. Det handlar om en patriarkal teologi som präglad kyrkan i många århundraden. Självklart visar talet om en Gud som härskare och herre på en annan föreställning om Gud än när vi talar om kärleken, godheten, omsorgen osv. Men dessa attribut är egentligen varken manliga eller kvinnliga, det är våra föreställningar som skapar känslorna kring orden!

Huvudsaken tror jag att vi känner till frågeställningarna och har ett förhållningssätt till dem. Själv brukar jag påminnas då och då, så tack för din fråga!

Och.. om vi fattade allt om Gud så vore det inte Gud...

Andra bloggar om:
, ,

Något om sjukvården i Skaraborg. Krönika i SLA 18 september 2023

Det finns vissa grundrädslor vi människor har, sådant som vi till varje pris vill undvika, skydda oss ifrån och förhindra. I större eller mi...