Läst: Mamma sa att jag var sjuk ~ av Julie Gregory

Munchhausen by proxy låter kanske som en hundras men är en av de farligaste formerna av barnmisshandel. Vanligast är det en mamma som i sin iver att få uppmärksamhet ser till att barnet (oftast en dotter) får en massa knepiga symtom som leder till otaliga sjukhusbesök med jobbiga undersökningar och operationer. Det här råkade Julie Gregory ut för, och i sin bok berättar hon om hur hon hjärntvättades till att tro att hon faktiskt var hjärtsjuk. Men någonstans visste hon att det var fel, och efter att ha kommit på och krisat ihop bygger hon sakta upp sitt liv igen, den här gången som frisk.

Mamma sa att jag var sjuk lämnar ingen oberörd. Grymhet, ondska eller en vuxen människas enda sätt att få lite uppmärksamhet? Och läkarnas entusiasm över Julies svåra hjärtsymtom - upptäckariver eller låtgå-mentalitet gentemot en tjatande/orolig mamma som brister i gråt så fort de i förväg uttänkta undersökningarna inte blir av?

Julie är en stark människa, en förebild för alla som överlever övergrepp. Hon skriver mer på sin hemsida.
ISBN: 9170022046
Bilden från adlibris.se.

Något om sjukvården i Skaraborg. Krönika i SLA 18 september 2023

Det finns vissa grundrädslor vi människor har, sådant som vi till varje pris vill undvika, skydda oss ifrån och förhindra. I större eller mi...