Från z999, angående ondska och hagamannen

Om ondska och hagamannen och annat av z999:
Karin kommenterade hagamannen vs. ondska och demoner och jag vill delge mina synpunkter på det.
På 600-talet sammanställde munken Gregorius de sju dödssynderna som egentligen är en sammanställning av människans drifter, de sju drifter som påverkar oss mest och som på ett lurigt sätt framkallar ondska. För den som orkar läsa bibeln, hela bibeln, så framgår tydligt vad Gregorius menade. Efter Gregorius så har psykologer och filosofer producerat drivor med struntprat för att förklara ondskan trots att bibeln förklarar det hela bättre och klarare och utan skygglappar . Psykologen Maslow satte ihop den berömda behovstrappan. Han talade om behov hos människan som människan måste uppfylla och när hon gjort det så är allt frid och fröjd ungefär. Maslow skrev egentligen en mesversion av de sju dödssynderna där han inte kunde erkänna att människans drifter (behov) är själva uppkomsten av ondska. Boken han skrev måste sälja och det hade inte varit populärt att beskriva det hela som en frukt av att människan är en ofullkomlig varelse i en ofullkomlig värld, det hade låtit alldeles för kristet och det hade varit ett erkännande av att bibeln redan hade förklarat alltihop. Psykologernas främsta arbetsuppgift är ju att ersätta religionen i en sekulariserad värld.

Sen angående demoner, de existerar i allra högsta grad. Men de är inte onda på det sättet som det ofta talas om, de har andra perspektiv som de styrs från men de är lika ofullkomliga som människan. Det krävs inte några demoner för att få människan att begå onda handlingar, drifterna ligger redan inplanterade i människan från start och hon behöver inte bekymra sig för om hon kommer att begå synder eller inte, det är liksom redan klart.

Det är så bekvämt att förklara hagamannens beteende med att han är sjuk och gå runt och inbilla sig att man är bättre än han bara för att man kan hämma sina drifter. Det är så lätt att gå och handla julklappar åt sina barn samtidigt som man vet att kanske tusentals barn svälter ihjäl i världen under min shoppingrunda (likgiltighet). De sociala konventionerna dömer hagamannen men friar den som shoppar, men hur ser det ut om man ser det mer objektivt? Likgiltigheten är den dödssynd som främst begås i den civiliserade västvärlden kombinerat med högmod när folk sitter och pekar finger åt folk som lever i andra delar av världen där människor måste ta ställning till om de ska döda en annan människa för sin egen överlevnad eller inte.

Något om sjukvården i Skaraborg. Krönika i SLA 18 september 2023

Det finns vissa grundrädslor vi människor har, sådant som vi till varje pris vill undvika, skydda oss ifrån och förhindra. I större eller mi...