Folkpartiets rapport "Språklyftet" - frågan om språket och integrationspolitiken

Språk och integration hör ihop, konstaterar Folkpartiet. Språket är nyckeln till integration. För att klara sig bättre på arbetsmarknaden och i övrigt fungera socialt måste man kunna kommunicera på landets eget språk. Sfi (svenska för invandrare) fungerar inte tillfredställande - många invandrare börjar aldrig, många slutar innan kursen är klar. Kvalitetshöjningar måste till - därför föreslår utredningen ett statligt stimulansbidrag om 200 miljoner per år i fem år.

Svenskan ska göras till officiellt språk, för att lyfta fram behovet av ett nationellt språk, och för att kunna verka för att det svenska språket vårdas och vidmakthålls inom samhällets olika sektorer.

Det mest kontroversiella förslaget är det att grundläggande kunskaper i svenska språket ska krävas för medborgarskap.

"Medborgarskapet ger unika rättigheter, till exempel rätt att bli vald till riksdagen, rösta vid riksdagsvalet och en ovillkorlig rätt att stanna i Sverige...Redan idag ställs vissa krav på den som vill bli medborgare. Man får inte ha begått grova brott och man måste ha vistats en viss tid i landet. Vi anser att grundläggande kunskaper i svenska språket också ska vara ett krav för medborgarskap. Personer med handikapp (funktionshinder borde det stå, min anm) som försvårar språkinlärning och äldre människor som har mycket svårt att lära sig ett nytt språk bör undantas."

Något om sjukvården i Skaraborg. Krönika i SLA 18 september 2023

Det finns vissa grundrädslor vi människor har, sådant som vi till varje pris vill undvika, skydda oss ifrån och förhindra. I större eller mi...