Om friskolor i Skövde

Lärarnas Riksförbunds ombud i Skövde, Olle Björk, intervjuas i dagens Skövde Nyheter angående den etablering av förskolor och skolor i enskild regi som skolnämnden vill se i Skövde. "Det slår mot lärare, elever och föräldrar om det kommer fler friskolor", menar han.

I Skövde finns idag tio förskolor och grundskolor i enskild regi. De är Montessori, Bäckagårdens förskola i Skultorp, Frälsningsarmén, Förskolan Ur och Skur, Kameleonten, Kungshuset, Förskolan Tryggis, Trollbergets förskola, Raoul Wallenbergförskolan och Mia skola med grundsärskoleverksamhet. Dessutom finns gymnasierna Folkuniversitetets gymnasium, IT-gymnaiset, Lichrons teknikgymnasium, Plusgymnasiet, Skövde praktiska gymnnasium och Volvogymnasiet.

Jag tycker att de enskilda skolorna, eller "friskolor" som de ofta kallas i dagligt tal, är bra komplement till den kommunala verksamheten. Mångfald och valfrihet gynnar lärare, elever och föräldrar, och jag har svårt att se hur ytterligare etableringar skulle inverka negativt.

Naturligtvis måste skollag och läroplaner följas, konfessionella inslag ska vara frivilliga och Folkpartiet vill också att skolinspektionen ska kunna stoppa vinstuttag ut skolor som inte upprätthåller kvaliteten. Å andra sidan måste också friskolorna ges samma möjligheter som de kommunala enheterna.

Vad nybakade studenter vid Lichron och Volvogymnasiet tycker, kan man läsa i SLA 13/7. Med en yrkesexamen i bagaget har samtliga studenter fått jobb. "Jag valde Lichron-utbildningen eftersom jag visstre att jag nästan säkert skulle få jobb efteråt", säger Henric Hilmersson.

77 ungdomar har nu sökt till Lichrons 40 utbildningsplatser till hösten. Volvogymnasiet har två sökande per plats. Som volvostudent blir man visstidsanställd direkt när de börjar gymnasiet, garanteras praktik och sommarjobb. I juni tog 46 elever studenten, och några av dem fick tillsvidarekontrakt, andra visstidsanställningar och några tog tremånaderskontrakt eftersom de ska studera vidare. Rektor Hans Karlsson menar att de nästan kan lämna en garanti till dem som börjar på Volvogymnasiet att de får jobb efter avslutad utbildning.

Något om sjukvården i Skaraborg. Krönika i SLA 18 september 2023

Det finns vissa grundrädslor vi människor har, sådant som vi till varje pris vill undvika, skydda oss ifrån och förhindra. I större eller mi...