Frälsningsarmén i kvällens Kalla fakta

Frälsningsarmén tillåter inte homosexuella att bli frälsningssoldater. Det är inget nytt, men tas upp i kvällens Kalla fakta i TV4.

Frälsningsarmén gör mycket gott. Det ska inte tas ifrån dem. Men deras inställning till hbtq-personer är problematisk. Hur de vill organisera sig, och vilka krav som ställs på medlemmarna, är en intern sak för Frälsningsarmén. Men skall de få bidrag från oss skattebetalare?

Kalla fakta: "Reportrarna besöker bland annat Malawi där en homosexuell man dömdes till fängelse i 14 år, något som stöddes av Malawi Council of Churches, ett kristet råd av frikyrkor i landet. Frälsningsarmén är en av de aktiva medlemmarna i rådet."

Ibland vet inte ena handen vad andra handen gör, och det är bra ibland. Men frikyrkor som Frälsningsarmén tänker jag borde fundera några varv till.

Jag tycker inte om när det görs skillnad mellan medlemmar och "andra". (Det är väl därför jag är så djupt svenskkyrklig.)

Som hbtq-person är man alltså välkommen hos Frälsningsarmén som hjälpsökande eller "hang around". Men ända fram når man inte. Grundpositionen är att "homosexuell sex är synd". Därför kan man inte ha en homosexuell orientering. Om man är sexuellt aktiv, prövas inte.

Så här skrev jag a propos Smyrnakyrkan i Göteborg som inte tog emot Peter som medlem:

"Jag tänker så här, att det som rör aktiviteter omkring altaret är normgivande. Om man som man i gudstjänstsituationen inte kan finnas vid altaret tillsammans med en kvinna, då får det konsekvenser för mannens syn på kvinnor överhuvudtaget.

Om man inte kan tänka sig två kvinnor eller två män vid altaret i färd att gifta sig, då får det konsekvenser för hur man ser på dessa i övriga situationer. Därför tror jag det är svårt med bemötandefrågan om man är låst i det som det ytterst gäller.

Just svårigheten med bemötandet, eller mötet, har Peter i Göteborg fått erfara. De tolererar att han kommer och bidrar på gudstjänsterna, bara han inte har anspråk på att gifta sig där. Och bara han inte har anspråk på att vara medlem i församlingen. För inte kan väl en sån vara en av oss?

Det blir extra förbön för pingströrelsen den närmsta tiden. Och en uppmuntran till dig som är hbt-personer i intolerant frikyrklig miljö att stå på dig, att också söka dig till sammanhang där du är hundra procent accepterad, som Ekho och regnbågsmässor. Du är fin, för Gud har skapat dig. Du är fin, för Gud älskar dig. Skön är du i Guds ögon, en ädelsten i Guds hand."


Kyrkans tidning

Något om sjukvården i Skaraborg. Krönika i SLA 18 september 2023

Det finns vissa grundrädslor vi människor har, sådant som vi till varje pris vill undvika, skydda oss ifrån och förhindra. I större eller mi...