Kollekten går till Lutherhjälp...Hela värld...actalliance..!

Igår meddelade Hela världen, Svenska kyrkans internationella arbete, på Facebook att

"Nämnden för internationell diakoni och mission har beslutat om att ändra benämningen Hela världen, Svenska kyrkans internationella arbete till Svenska kyrkan actalliance som en konsekvens av medlemskapet i ACT-alliansen. Hur logotypen kommer att utformas återkommer vi till under senvåren."

Det här var väntat, men likväl dumt. Ända sedan Lutherhjälpen och Svenska kyrkans mission begravdes som varumärken har församlingarna trevat efter vad man man nu ska säga. "Hela världen" kändes tveksamt från början, men börjar sakta växa. Man kan hålla en hel predikan bara om ordet "hela".

Sen kan ju "internationellt arbete" syfta på en hel massa aktiviteter, alltifrån dikesgrävning i södra Sudan till pompösa biskopsvigningar i Harare.

Nu ändras det igen, som en konsekvens av att Hela världen är med i ACT-alliansen. Men det kan man väl vara ändå?

Här i Skövde, där vi försökt säga det långa "Hela världen, Svenska kyrkans internationella arbete" i lojal anda, har jag ändå märkt att fotfolket börjat säga:

"Men kollekten går la till koprojektet?"


Församlingsbor runt om i riket börjar redan protestera. Jag tror att ackt allajans blir en flopp. Vi kommer att fokusera på vad vi faktiskt vill göra.

"Koprojektet" är här för att stanna.




svenskakyrkan.se/internationellt arbete
Hela världen på facebook

Något om sjukvården i Skaraborg. Krönika i SLA 18 september 2023

Det finns vissa grundrädslor vi människor har, sådant som vi till varje pris vill undvika, skydda oss ifrån och förhindra. I större eller mi...