Gästbloggare Per-Olof Elfstrand: Romer diskrimineras av Migrationsverket

"Romer diskrimineras i Sverige. Ja, av Migrationsverket!

Romer diskrimineras i hela världen. Sverige är inget undantag. Jag har inte slumpartat kommit att ägna mig åt romer sista 2-3 åren i Skaraborg. De lever ett märkligt liv och framförallt de som är flyktingar från forna Jugoslavien och framförallt Kosovo. De gamla motsättningarna har förstärkts mellan albaner och serber på ena sidan och romer på den andra sidan. Jag har haft minst 7-8 kvinnor som blivit misshandlade och sedan våldtagna antingen inför sina barn eller kanske i rummet intill där mannen funnits. De har alltså blivit förnedrade i dubbel bemärkelse.

I ett fall så skulle en 10-årig dotter försöka hindra detta men då hällde en förövare en panna kokhett vatten på ryggen med brännskada på halva ryggen. Förövare kan också vara poliser eller paramilitära trupper i Kosovo och jag ställer alltid frågor kring vilken situation som kvinnorna har befunnit sig i, till exempel om de varit ensamma med poliser. Om man gör en polisanmälan händer ingenting. Om de söker sjukvård så tas de sällan emot, för där arbetar framförallt albaner och serber.

Hur reagerar migrationsverket/ Migrationsdomstolen på detta? Enligt en utredning från UD så förekommer ingen diskriminering i Kosovo mot minoritetsgrupper. Min verklighet säger något annat. Och den återspeglar en annan verklighet. Migrationsverkets hantering är att i Kosovo finns ingen diskriminering och att polis där får hantera eventuella brott. Problemet är, att inte sällan kan polis vara förövare eller så tar man inte emot anmälan om det gäller romer. Alltså utvisas nästan 100% av romerna från Sverige.

De romer som har fått uppehållstillstånd eller som är EU-medborgare bemöts inte korrekt av myndigheter i Sverige. En ensamstående kvinna med en treåring – med franskt medborgarskap - har ingen rätt att få socialbidrag, utom för barnet. Hon har vistas i Sverige i över ett år utan pengar och utan bostad. Hon har vandrat runt.
Jag har konstaterat att hon har rätt till barnbidrag och underhållsbidrag och på så sätt via försäkringskassan även bostadsbidrag. Hon har inte fått hjälp någonstans. Nu råkar hon tillhöra de välutbildade och kan flytande franska, tyska och ryska förutom Romani och med lite hjälp när hon lärt sig svenska skulle hon kunna bli tolk.

Detta ger en bild av hur romer som flyktingar kan ha det. På något sätt så brister det i hur Sverige tar emot denna grupp. Nota bene: jag har inte märkt något av kriminalitet - en vanföreställning om romer som är vanlig hos svenskar. I nödfall så har jag i egenskap av katolik bistått med pengar/mat i absolut nödsituation så att ingen skall behöva svälta. Inget barn skall vi låta svälta i Sverige. Men det är en verklighet idag att det förekommer.

Det finns mycket att förändra och påverka i synen på Romer i Sverige och det gäller Migrationsverket också. Vad som händer i Frankrike är inte acceptabelt.

P-O Elfstrand, barnläkare och fredsvän"



P-O Elfstrand är född 1935 och har sedan 1973 arbetat på barnkliniken i Skövde, varav 15 år som barnhälsovårds-överläkare. P-O blev formellt pensionerad 2000 men arbetar fortfarande som konsultläkare för olika organsiationer.

Läs mer om romernas situation:
arbetaren.se: Romer protesterar mot Migrationsverket
dn.se: Ny flyktingvåg av romer från Serbien
Anders Wejryd och Thomas Hammarberg: Romer ska ha samma rätt som alla EU-medborgare
Kyrkomötets uttalande 2010

Något om sjukvården i Skaraborg. Krönika i SLA 18 september 2023

Det finns vissa grundrädslor vi människor har, sådant som vi till varje pris vill undvika, skydda oss ifrån och förhindra. I större eller mi...