Eftertanke i Kyrkans Tidning: inför Fjärde advent

Medan jag funderar på Marias möte med Elisabet långt borta i Juda bergsbygd följer jag rapporteringen kring ett misstänkt terrordåd i Stockholm. Känslor av rädsla och overklighet kryper innanför skinnet, journalisterna försöker leta information och svar och alla undrar vi om tryggheten nu är borta. Kan man inte ens vara trygg och säker här, vi som har så mysig adventsstämning i Sverige? Så bra, och så hemskt?

En händelse slår ner som en blixt från klar himmel, mitt i julruschen. Jag undrar hur Maria hade det efter ängelns besök med beskedet om graviditeten. Var inte rädd Maria, hade ängeln sagt. Välsignad är du mer än andra kvinnor, säger Elisabet. Budskapen till Maria fäster vår uppmärksamhet vid den dubbelhet som det här med barnafödande innebär. Å ena sidan: ett välsignat tillstånd. Bebislycka, framtidstro och känslan av att vara utvald. Å andra sidan: rädsla, oro och känslan av att vara otillräcklig. Och hur ska det bli nu då?

Där några ser Mariagestalten i all sin drottninglika prakt och härlighet, ser jag framför mig en medsyster i väntrummet på mvc. Jag ser Lena Lerviks skulptur ”Ömhetens Madonna” med det kända ikontemat barnet som tröstar mamman. Också Herrens moder delar den verklighet som berättar för oss att det varje år dör 550 000 kvinnor i samband med graviditet och förlossning. Det är var åttonde afghansk kvinna. Var sjätte kvinna i Niger. Tre och en halv miljoner spädbarn dör varje år på grund av bristande neonatalvård och mödravård. Det är en kvinna och sex spädbarn i minuten, varje dag. Fler offer än i terroristsammanhang, alltså.

Detta valde Gud att utsätta sig själv och Maria för. Det måste ha varit viktigt för Gud att vara med just här. Det är en tröst.

Det måste vara viktigt för oss att på Herrens moders söndag tänka på världens alla födande föräldrar. Hela Världens julkampanj handlar om kvinnor och kvinnors möjligheter. Det handlar om katastrofhjälp och långsiktig utveckling. Människovärdet står i centrum och nu behövs ökade insatser mot könsstympning, människohandel och fattigdom. En helhetssyn på människors tillvaro behövs. Om moderna preventivmedel kunde tillåtas och spridas överallt skulle många liv räddas. Kondomer är inte bara preventivmedel utan kan också användas tillsammans med koksaltlösning och suturtråd för att stoppa blödningar i livmodern efter förlossningen.

Tryggheten i Stockholms julhandel säkras genom fler poliser ute på stan, och med lugnande förmaningar från statsministern och andra ansvariga.
Gud lägger ner en del krut på att trygga Maria. En ängel kommer med beskedet. Var inte rädd. Den högstes kraft ska vila över dig. Och inte minst: helig ande kommer över henne. Också Elisabet fylls av helig ande när hon hör Marias hälsning och när Elisabets eget barn sparkar till i henne.

Så tar lugnet och den oförklarliga glädjen vid, mitt i otryggheten och osäkerheten. Guds kärlek och omsorg når in i den tätaste dimma, i det djupaste mörker. Har Gud gett oss ett uppdrag, är vi heller inte ensamma i det. Vi känner en spark i magen och drar en lättnadens suck. Det är livet självt som gör sig påmint.
Gud föds in i vår värld, men inte på ett lättvindigt sätt. Gud behöver gå igenom den mänskliga erfarenheten av dubbelhet inför livets storheter. Välsignad är förvisso Maria, mer än andra kvinnor, men också genom hennes själ skulle ett svärd gå.

Den som behöver kan gott läsa profeten Sakarjas ord och skriva det på sitt hjärta: ”Var inte rädd, låt inte händerna sjunka i missmod. Herren, din Gud, bor hos dig, hjälten och räddaren. Han jublar över glädje över dig i sin översvallade kärlek.”

Något om sjukvården i Skaraborg. Krönika i SLA 18 september 2023

Det finns vissa grundrädslor vi människor har, sådant som vi till varje pris vill undvika, skydda oss ifrån och förhindra. I större eller mi...