Vem bestämmer när jag ska dö?









Du är varmt välkommen till Teologisk tankesmedja - forum tisdag den 23 november 17.30-20.30! Samlingen äger rum i Kyrkans hus i Skövde (Kyrkogatan 5). Ämnet är:


Vem bestämmer när jag ska dö?
Frågan om livets slut är allt annat än självklar. Medicinsk och teknisk utveckling ger ökande livsmöjligheter men leder också till nya frågor om vem som äger rätten till vårt liv och vår död.

Tankesmedjan behandlar denna gång teologiska aspekter på vård i livet slutskede.

I följande länkar (se nedan) finns texter som kan hjälpa till att ge en bild av problemet och lite vidare tankar. Texten är till för att inspirera och ge en utgångspunkt för samtalet. Det handlar inte om att man skall "läsa in" några texter.


Intervju i Dagen med Daniel Brattgård
Artikel i DN av Torbjörn Tännsjö
Kyrkolivsutskottets betänkande från 2008
SMER: Avgöranden i livets slutskede

Ytterligare texter för den som vill fördjupa sig ännu mer:
Uppsats om existentiellt lidande i livets slutskede
Uppsats om människorättsperspektivet i dödshjälpsdebatten
Uppsats om Dödshjälp- en jämförelse mellan utilitarismen och kristendomens ställningstaganden

Var och en förbereder en fri reflektion på 300 ord utifrån det perspektiv man själv väljer (använd ordbehandlarens funktion "Räkna ord"). Man är fri att ge uttryck för det man själv känner är viktigt! Efter en gemensam måltid delar vi med oss till varandra av våra reflektioner och lyssnar till var och ens bidrag. Många skriver idag inlägg på webben genom att chatta och på olika sätt ge uttryck för det man tycker. På ett liknande sätt inbjuder tankesmedjan var och en att skriva ner sina tankar och sedan uttala dem i ett samtal.

Tankesmedjans idé bygger på att var och en å ena sidan försöker uttrycka sina tankar och å andra sidan lyssnar till de andras synpunkter. Tankesmedjans ambition är att försöka skapa en miljö där vi reflekterar tillsammans i en anda av ömsesidig respekt. Syftet med den skriftliga förberedelsen är att var och en i förväg skall få en hjälp att hitta sin egen röst och känsla inför ämnet. Förberedelsen handlar inte om att formulera något smart eller kunnigt. Även om man inte tycker att man har så mycket att tillföra ett samtal är det av stort värde att frågor och ännu inte färdigtänkta funderingar får komma till uttryck. Tankesmedjans kvalité bygger på ärliga inlägg från människor som är olika och som visar intresse för varandra.

Tankesmedjan är öppen för alla - men det ingår att man förbereder 300 ord. Det är en fördel om många olika erfarenheter kommer till uttryck i samtalet.

Samlingen börjar med att vi äter kvällsmat tillsammans 17.30 och är slut 20.30.

Kvällen är till självkostnadspris (50 kr) för den mat vi äter. Betalning sker kontant i anslutning till måltiden.

Du anmäler dig till seminariet genom att besvara detta e-mail. Senaste anmälningsdatum: 16 november.

Ytterligare samling under hösten är onsdag den 8 december på Lilleskog. Skriv in i almanackan redan nu! Tema är inte fastställt. Hör av dig om det finns någon fråga som du tycker är brännande och som vi skall ta upp.

Varje samling är fristående.

Denna tankesmedja tisdag den 23 november sker i samverkan och samband med Forum Helena i Skövde som måndagen den 17 januari kl 18.00 har ett panelsamtal mellan Barbro Westerholm, Daniel Brattgård och Torbjörn Tännsjö utifrån temat ”Hjälp att leva – hjälp att dö” i S:ta Helena kyrka, Skövde. Moderator är sjukhuspräst Hélena Axelsson Eriksson. Arrangörer: Svenska kyrkan i Skövde, Skara stift, Sensus, S:t Lukas i Skaraborg.

Hoppas att du har möjlighet att komma till tankesmedjan!

Med vänliga hälsningar
planeringsgruppen gm
Esbjörn Särdquist, stiftsteolog
esbjorn.sardquist@svenskakyrkan.se
073-7043950

Något om sjukvården i Skaraborg. Krönika i SLA 18 september 2023

Det finns vissa grundrädslor vi människor har, sådant som vi till varje pris vill undvika, skydda oss ifrån och förhindra. I större eller mi...