Om livmödrar, surro och IVF

Läser i DN om forskare i Göteborg som ägnat tid åt att transplantera livmödrar mellan råttor. Också försök med möss, får och grisar har fallit väl ut och snart kan världens första transplantation av mänsklig livmoder bli verklighet i Göteborg, jublar forskarna vid Sahlgrenska universitetssjukhuset.

Jag jublar inte ett dugg utan skriker på etiska kommittéer och djurrättsaktivister. Med full respekt för hur barnlösa tar alla chanser till graviditet måste vi ändå ställa oss frågan om inte dessa och många andra i medicinvetenskapens tjänst plågsamma djurförsök är i kategorin onödigheter.

Det finns mer intressanta metoder mot barnlöshet som kan utredas. En av dem är surrogatmödraskap. Istället för att få någons livmoder inopererad, så "lånar" man denna på plats, så att säga.

Och innan landstingen börjar avsätta medel i budget för livmoderstransplantationer, kunde man ju först se till att par med samma kön får lika rätt till IVF på alla ställen i Sverige, som heterosexuella par.

Dessutom bör vi snarast få en förändrad lagstiftning så att IVF blir tillgänglig för alla, oavsett relationsstatus.

Det är rättvist och jämlikt. Och inga djur kommer till skada.


Sjuksköterska i Stockholm: Det är så komplicerat med lesbiska par
Motion 2010/10:so294 om Insemination, tillgänglighet och diskriminering
RFSL om insemination
Samma rätt i Västra Götalandsregionen
Hur bra är ditt län på sex, vård och hälsa?
Motion 2009/10So646 av Birgitta Ohlsson och Tina Acketoft (FP): Insemination till ensamstående
GP

Uppdatering 09:18: Birger Schlaug kommenterar nyheten om nobelpriset och funderar över hur vi tänker omkring det här med provrörsbefruktning i förhållande till värnandet av den fria aborträtten:

"Jag får det inte att gå ihop. Världen är full av barn som behöver föräldrar och goda liv. Ändå prioriteras provrörsbefruktning. De flesta av oss är glada för idén om fri abort - men sedan blir vi glada över att 4,4 miljoner barn fått födas via provrörsbefruktning.
...
Jag är tveksam till om just provrörsbefruktning, som mest kommer till nytta i den materiellt rika delen av världen, vore värt Nobelpriset om man sett till hur världen ser ut. Det finns inte brist på barn. Ett Nobelpris till den som lyckats får fram metoder så att barn till fattiga mödrar inte skulle behöva dö av enkla sjukdomar, hunger och uttorkning hade känts rimligare."

Något om sjukvården i Skaraborg. Krönika i SLA 18 september 2023

Det finns vissa grundrädslor vi människor har, sådant som vi till varje pris vill undvika, skydda oss ifrån och förhindra. I större eller mi...