Ny kyrkostyrelse vald

Igår valde vi på Kyrkomötet en ny kyrkostyrelse för denna mandatperiod. Inga särskilt stora överraskningar. Frimodig kyrka fick en ersättarplats av Moderaterna, enligt kyrkanstidning.se för att Kyrkomötet skulle slippa tidsödande omröstningar likt den i måndags. Det var ju skönt för FK att slippa ta ställning till om de skulle gå ihop med Sverigedemokraterna för att få mandat i Kyrkostyrelsen, och jag är tacksam över att SD inte har någon ersättarplats i Kyrkostyrelsen.

Nu finns en djup besvikelse hos FK över att Kristdemokrater i Svenska kyrkan, som ligger åsiktsmässigt nära FK, valt att samverka med andra nomineringsgrupper.

Till Världen idag säger Karl-Gunnar Svensson (KR) att Kristdemokraterna velat ha med FK i alliansen, men att de övriga inte ville det.

– Vi ville ha med Frimodig kyrka i vårt samarbete men de övriga partierna sa nej. Så vi ställdes inför ett mycket svårt val men till sist kände vi ändå att vi kunde vinna mest på att samverka med allianspartierna och där få gehör för våra profilfrågor. Vi är rädda för att ett samarbete med Frimodig kyrka skulle minska lyssnandet på vad
vi har att säga i olika sammanhang.

FK:s Jan-Anders Ekelund frågar sig nu om det var denna situation som kristdemokratiska väljare tänkte sig i valrörelsen. Det kan man verkligen fråga sig. Och jag frågar mig om Frimodig kyrkas väljare tänkte sig att den nu valde ersättaren i Kyrkostyrelsen skulle ge upphov till att en sån här motion skulle behöva skrivas. Kristdemokraterna har helt rätt i sin analys och sitt vägval, och Frimodig kyrka behöver ta sina trovärdighetsproblem på mycket stort allvar.

För FiSKs del gäller att vi har Britt Louise Agrell som ersättare i Kyrkostyrelsen, Inger Gustafsson har ordförandeposten i Nämnden för utbildning, forskning och kultur, samt ersättarplatser i Nämnden för internationell diakoni och mission (Georg Lagerberg) samt Nämnden för Svenska kyrkan i utlandet (Susann Torgerson).

Även om det är nomineringsgrupperna som "har" platserna är det roligt att se hur Skara stift blir representerat i nationella nivån. Vi får nu en representant i Kyrkostyrelsens ersättarskara genom Uhlf Skoglund, oerhörd god representation i UFK- nämnden genom Mari Lönnerblad, Bengt A Gustavsson, biskop Erik Aurelius och ersättaren Katarina Ramnerö Ödestad. En ersättarplats i internationella nämnden genom Helena Klahr Fast, men ingen i "skutnämnden". FiSK-gruppen nominerar dessutom stiftsadjunkten och teologie doktorn Esbjörn Särdquist till Läronämnden, vilken beslutas om vid oktobersammanträdet.

Ledamöter i Kyrkostyrelsen är nu

Ärkebiskop Anders Wejryd, ordförande och självskriven

Levi Bergström (S), Luleå stift, 1 vice ordförande
Irene Pierazzi (S), Stockholm stift
Lars Johnsson (S), Strängnäs stift
Birgitta Halvarsson (S), Karlstad stift
Olle Burell (S), Stockholms stift
Mats Hagelin (M), Lunds stift
Annette Lundquist Larsson (M), Stockholms stift
Hans Wallmark (M), Lunds stift
Ingrid Smittsarve (C),Visby stift
Sten Elmberg (C), Strängnäs stift
Anna Lundblad Mårtensson (POSK), Linköpings stift
Nils Gårder, (POSK), Lunds stift
Lennart Sacrédeus (Kristdemokrater i Svenska kyrkan), Västerås stift
Bo Hansson (Öppen kyrka), Göteborgs stift.

Ersättare i Kyrkostyrelsen är nu

Biskop Esbjörn Hagberg, ersättare för ärkebiskopen

Mary Österström (S), Göteborgs stift
Birger Wernersson (S), Lunds stift
Marta Axner (S), Uppsala stift
Uhlf Skoglund (S), Skara stift
Dag Sandahl (FK), Växjö stift
Mats Green (M), Växjö stift
Cecilia Brinck (M), Stockholms stift
Britt-Louise Agrell (FiSK), Uppsala stift
Ulla Rickardsson (C), Göteborgs stift
Per-Henrik Bodin (C), Härnösands stift
Erik Sjöstrand (POSK), Uppsala stift
Bertil Persson (POSK), Stockholms stift
Karl-Gunnar Svensson (KR), Göteborgs stift
Celina Falk (MPSK), Luleå stift

Nämnden för utbildning, forskning och kultur
Ledamöter: Mari Lönnerblad, Bengt A Gustavsson, Vanja Björsson, Hakon Långström (1 vice ordf), Johan Lothigius, Ann-Sofie Persson, Kerstin Hesslefors Persson, Inger Gustafsson (ordf) och Erik Aurelius.
Ersättare: Gun Eriksson, Johan Blix, Solveig Hallin, Katarina Ramnerö Ödestad, Ingegerd Flock Andersson, Margareta Andersson, Niklas Grahn, Kurt Hedman och Carl Axel Aurelius.

Nämnden för internationell mission och diakoni
Ledamöter: Margareta Carlenius, (1 vice ordf), Johan Åkesson, Agneta Brendt, Margareta Nisser-Larsson (2 vice ordf), Thomas Jönsson, Anders Åkerlund (ordf), Angela Boëthius, Torbjörn Arvidsson, Hans-Erik Nordin.
Ersättare: Irene Gustafsson, Göran Karlsson, Lina Larhult, Jan Olov Sundström, Christer Björk, Katarina Wedin, Helena Klar Fasth, Georg Lagerberg och Eva Brunne.

Nämnden för Svenska kyrkan i utlandet
Ledamöter: Kerstin Björk (2 vice ordf), Rolf Forslin, Birgitta Lindén, Nils Furtenbach (ordf), Olle Reichenberg, Anders Roos, Erik A Egervärn (1 vice ordf), Monica Karlsson, biskopen i Visby stift (självskriven).
Ersättare: Tommy Eriksson, Kjerstin Sörngård Thulin, Björn Jonasson, Maria Abrahamson, Gunilla Eldebro, Ola Isacsson, Lena Lindström, Susann Torgerson, Anders Novak.

Gud välsigne vårt arbete!

Något om sjukvården i Skaraborg. Krönika i SLA 18 september 2023

Det finns vissa grundrädslor vi människor har, sådant som vi till varje pris vill undvika, skydda oss ifrån och förhindra. I större eller mi...