I bönens tecken

Idag har vi haft en inspirationsdag i Svenska kyrkan i Skövde med Martin Modéus, stiftsadjunkt och gudstjänstutvecklare i Stockholm.

Martin började med att predika i gudstjänsten i S:ta Helena, där han talade om att dela Jesu vrede mot dem som drar gränser mot utsatta människor.

Där människor sätter en gräns, där ställer sig Jesus utanför. Där man ser en utsatt människa, där står Jesus brevid. Han uppmuntrade oss att ta fighten mot det onda och ta ställning för det som är gott.

Kapellkören sjöng fint och jag som ledde gudstjänsten fick också döpa en fin Felicia.

Sedan fick präster och diakoner en stund ensamma tillsammans med Martin där vi bland annat fick höra om handbokskommitténs arbete. Vi kan redan nästa år se fram emot provordningar, och 2015 kan det finnas ett förslag till Kyrkomötet att ta ställning till.

Eftermiddagen ägnades åt bön och gudstjänsttänk tillsammans med kyrkvärdar, gudstjänstvärdar och intresserade från vårt kontrakt. Martin inspirerade oss att tänka nytt ifråga om språk och mening. Att ändra form på gudstjänsten är ofta bara en ommålning av ytan. Frågan är hur bön och gudstjänst blir djup och mening för oss som är där - och inte bara tänka representativt: att göra det bra för dem som inte är där.

Själv har jag fått några nya tankar att fundera på och hoppas att det var givande för de andra också.

Imorgon blir det Forum Helena och vernissage med Lena Lervik och Mikael Mogren. Det är så roligt att få vara med!

Något om sjukvården i Skaraborg. Krönika i SLA 18 september 2023

Det finns vissa grundrädslor vi människor har, sådant som vi till varje pris vill undvika, skydda oss ifrån och förhindra. I större eller mi...