Snart dags för kyrkomöte

På måndag är det dags att bege sig mot ärkestiftet för första sessionen av Kyrkomötet 2010. Ny mandatperiod innebär valärenden till att börja med. Vilka ska sitta i kyrkostyrelsen, utskotten, nämnderna? Ska extrempartierna (eller nomineringsgrupperna som vi säger i kyrkans värld) släppas in och delta i utskotten?

Kyrkomötet är mer än protokoll och voteringar, betänkanden och reservationer. Det är här kyrkoordningen formas, framtidens kyrka mejslas fram.

Det är en glad och uppsluppen firmafest och ett bönemöte där nya och gamla vänner möts - förtroendevalda, tjänstemän, kyrklig press och utställare. Några är specialintresserade av kyrkorätt, andra lusläser budgetförslaget, andra är fascinerade av vilka konsekvenser olika organisationsformer kan få.

Men vågar vi vara mer processinriktade? Vågar vi tala visioner, inte bara vid tweetups i korridoren utan också i sammanträdesrummen? Kan kyrkomötet alltmer ta form av en framtidsfabrik?

Något om sjukvården i Skaraborg. Krönika i SLA 18 september 2023

Det finns vissa grundrädslor vi människor har, sådant som vi till varje pris vill undvika, skydda oss ifrån och förhindra. I större eller mi...