Dagens fånigaste: sexualintrig

Nej, det handlar inte om vad som försigår i kyrkomötet utan om hur förre Rikskriminalchefen Tommy Dahlgren i Aftonbladet kommenterar skeendet som ledde fram till att 27-åriga Elin brutalt mördades efter en festkväll i Göteborg.

– Jag tror att det ligger någon form av sexualintrig i botten. De kanske har setts tidigare på kvällen. Hon är blond och söt. Och så är de lite berusade också, säger han.

Det här följer ett klassiskt mönster. En person uppvaktas av en annan person men säger nej. Oftast är det en man som inte kan acceptera att kvinnan som utsetts till kvällens högvilt faktiskt inte är intresserad. Mannen blir irriterad och fortsätter sin uppvaktningskampanj.

Det är tack och lov mycket ovanligt att den här sortens socialt samspel leder till handgripligt våld. Men otrygghetskänslan som många kvinnor upplever när det kommer till intensivt uppvaktande män bör vi alla ta mycket allvarligt på.

Om det nu är så som Tommy Dahlgren beskriver - är det fråga om en sexualintrig eller handlar det inte om ofredande, som bland andra Miriam noterar?

Elin Grelsson skriver klokt:

Det handlar inte om en sexualintrig. Det bottnar i ständiga trakasserier mot kvinnor i det offentliga rummet. Inga trevliga närmanden och lyssnande efter signaler, utan män som tar sig rätten att tjata,tafsa, kommentera och göra intrång i personlig integritet gång på gång.

Jodå, suckar man. Sannerligen säger jag er: det där gäller inte bara kollektivtrafik efter klockan 21.

Något om sjukvården i Skaraborg. Krönika i SLA 18 september 2023

Det finns vissa grundrädslor vi människor har, sådant som vi till varje pris vill undvika, skydda oss ifrån och förhindra. I större eller mi...