Replik i SLA

Min replik till Lars Frisk, (som ger mig en eloge för mitt arbete, men menar att Växjö stift borde göra mer.)

"Varmt tack, Lars Frisk, för uppmuntrande ord i tisdagens SLA. Maria Abrahamsons och min motion till årets Kyrkomöte är helt i linje med beslutet 2005 att inte diskriminera homosexuella och med 2009 års beslut att välkomna alla par som enligt den nya lagen kan ingå äktenskap. Homosexuella, bisexuella och transpersoner har genom åren farit oerhört illa och bör därför värnas särskilt. Att Kyrkomötet, Svenska kyrkans högsta beslutande organ, efter äktenskapsdebatten behöver etiska riktlinjer för sina arbetsformer, är förvånande med nödvändigt.

Ingen skugga bör dock falla över dåvarande växjöbiskopen Sven Thidevall. När vi avböjde att domkapitelsanmäla de två incidenterna som ägde rum på Kyrkomötet, då en ledamot med provocerande och homofobiskt språkbruk ovälkommet ville diskutera samlagsställningar med oss, valde biskopen att själv initiera ett tillsynsärende vilket hans efterträdare tillsammans med domkapitlet kommer att arbeta vidare med.

Även om Svenska kyrkan i många avseenden är steget före i hbt-frågor finns en hel del kvar att göra. Till det hör att kraftfullt markera varje gång patriarkala uttryck eller kränkande tillmälen försöker överrösta Bibelns budskap om medmänsklighet och omsorg om alla som på olika sätt har det svårt i samhället. Vad vi gör för dessa, gör vi för Gud själv.

KARIN LÅNGSTRÖM VINGE
Folkpartister i Svenska kyrkan"

Något om sjukvården i Skaraborg. Krönika i SLA 18 september 2023

Det finns vissa grundrädslor vi människor har, sådant som vi till varje pris vill undvika, skydda oss ifrån och förhindra. I större eller mi...