Gulan Avci och Nina Larsson om språktest

"De flesta som lyckas ta sig till Sverige är starka personer som vill ge en bättre framtid till sig och sina barn än vad som fanns i det land de lämnade bakom sig. De har ofta rest under mödosamma förhållanden för att komma hit. Den inneboende kraften är fantastisk. Vi måste se till att ta tillvara den kraften. Att ställa krav är att bry sig. Vi bryr oss, därför lyfter vi ännu en gång upp frågan om språktest för medborgarskap."

Gulan Avci (FP) och Nina Larsson (FP) skriver bra på Brännpunkt om språktest för medborgarskap.

De påminner också om det självklara att grundläggande kunskaper i svenska språket är avgörande för att kunna ta makten över sitt eget liv, känna sig delaktig i samhället och öka möjligheterna att komma ut på arbetsmarknaden. Undersökningar tyder på att hyggliga kunskaper i landets språk ökar chansen att få jobb med upp till 24 procent. De med goda kunskaper i svenska får oftare anställning än de som har lägst kunskaper.

Och det är ju precis vad alla vill- arbetslinje för utlandsfödda, likaväl som för ungdomar. Det är oerhört provocerande att utbildade lärare hänvisas till praktik på företag där akademisk kompetens inte behövs. Vi behöver folk som kör taxi, men de kanske inte behöver ha civilingenjörsexamen?

Något om sjukvården i Skaraborg. Krönika i SLA 18 september 2023

Det finns vissa grundrädslor vi människor har, sådant som vi till varje pris vill undvika, skydda oss ifrån och förhindra. I större eller mi...