Dags för Svenska kyrkan att uppdatera sin inställning i transfrågor

Efter vigselfrågan fortsätter arbetet med mänskliga rättigheter för hbt-personer i oförminskad takt. Nu sätter vi fokus på en glömd grupp i Guds vingård, nämligen transpersonerna.

Transpersoner är ett samlingsbegrepp för bland annat transsexuella (som vill eller har bytt kön), transvestiter (som inte vill byta kön) och andra som överskrider normerna för hur man får uttrycka sitt kön.

Könsidentitet har med människosyn att göra, och här har Svenska kyrkan ansvar för opinionsbildning. Transsexuella utsätts för osynliggörande, diskriminering och i många fall förakt på grund av sin uppfattning om den egna könstillhörigheten eller på grund av den könsroll de väljer att leva efter.

Dessa människor är en grupp av våra minsta. Vad vi har gjort för dem, kommer vi en dag att få redovisa och det är hög tid att sätta fart.

Nu diskuterar vi bland annat tvångssteriliseringar. Jo, du läste rätt. Man kunde ju ha trott att tvångssteriliseringar är något som hörde 1900-talet till, när man ville hindra sk sinnesslöa att få barn, men än idag tvingas somliga människor att sterilisera sig för att kunna vara dem de är.

Det handlar om Lagen om ändrad könstillhörighet. Den är från 1972 och föreskriver alltså att de som vill ändra sin könstillhörighet bland annat måste steriliseras. De måste också skilja sig om de är gifta.

För tre år sen startades en utredning för att kunna se över lagen, och Svenska kyrkans styrelse, Kyrkostyrelsen, var en av remissinstanserna. Det här var inget som hade diskuterats allmänt i kyrkan, så Kyrkostyrelsens remissvar flöt förbi ganska obehindrat och obemärkt.

Vad sa man då? Jo, man ville till och med skärpa nuvarande lagstiftning. Inte bara sterilisera utan också kastrera. Nu skrevs remissvaret inte på Kyrkans hus i Uppsala, men likväl skrevs det under.

I strid med FNs deklaration om de mänskliga rättigheterna, hela kyrkans värdegrund, kristen etik, grundläggande medmänsklighet och alldeles vanligt folkvett, skriver Christine Sahlström i ett öppet brev till ärkebiskop Anders Wejryd.


Varför? Varför denna paniska skräck för att just denna lilla grupp människor skulle kunna få barn precis som alla andra? Har du ens träffat en transperson innan du tar ett sådant här beslut? Har du ens satt dig det allra minsta in i frågeställningen, innan du skriver under ett dokument som.. jag måste upprepa det... ger bifall till tvångskastreringar?


Nu har det kommit en ny utredning som snart går ut på remiss. Svenska kyrkan ska svara igen. Den här gången föreslås tvångssteriliseringar avskaffas, och nu kan Svenska kyrkan visa att vi tar även transsexuella på allvar.

Christine Sahlström önskar av ärkebiskop Anders Wejryd att han ska ta avstånd från det han tidigare skrivit under, och att han tillsätter en egen, kyrklig utredning.

Jag instämmer till fullo.

Kyrkostyrelsen bör ta avstånd från föregående remissvar. Man bör när nästa remissförfrågan kommer lämna ett eget svar och inte låta sig nöja med att skriva under ett dokument som producerats av samfund som har annan uppfattning i HBT-frågor i Svenska kyrkan.

Man bör också tillsätta en utredning som ur teologisk och etisk synvinkel belyser transfrågor och som tar till sig den människosyn som avspeglades i 2009 års vigselbeslut. Till utredningen bör knytas människor med teologisk kompetens och hbt-kompetens.


Vi är också några som motionerar i Kyrkomötet detta år om en hbt-utbildning för förtroendevalda, anställda och ideella inom Svenska kyrkan.

Amanda Brihed är transaktivist och har lyckats få socialminister Göran Hägglund att få fart på transfrågorna. Hon menar också att det är dags att göra upp med omänskligheten i kyrkligheten och inse att det är dags att gå tillbaka till grundkonceptet för kristendomen.


- Medmänsklighet är A och O. Skulle Jesus Kristus dissa transsexuella eller förhindra dem att få bilda familj? När jag läser om alla mirakel i Bibeln, så har jag svårt att tro det. Vi transsexuella lär knappast vara mindre värda än de andra människor som Kristus hjälpte? Ge synen tillbaka, bota spetälska, värna den svage. Det var så det var tänkt, har jag för mig. Men hur gick det nu sedan?


Läs mer:

Katri Linna i DN: Hbt-personer får inte den vård de har rätt till
Immanuel Brändemo kommenterar socialstyrelsens förslag
saralund.se
Lukas Romsons blogg
DN: För Jan Olov Madeleine är könsidentitet inget problem
DN: Kritiserade sterilisering i pridetal
Dagen

Något om sjukvården i Skaraborg. Krönika i SLA 18 september 2023

Det finns vissa grundrädslor vi människor har, sådant som vi till varje pris vill undvika, skydda oss ifrån och förhindra. I större eller mi...