Motion till Kyrkomötet 2010: Nolltolerans mot könsord och svordomar i kyrkliga sammanhang

Kyrkomötet 2010
Motion av Maria Abrahamson och Karin Långström Vinge


Nolltolerans mot svordomar och könsord i kyrkliga sammanhang

Förslag till kyrkomötesbeslut
1. Kyrkomötet uttalar en nolltolerans mot svordomar och könsord i kyrkliga sammanhang.
2. Kyrkomötet uppdrar till Kyrkostyrelsen att utreda och införa etiska regler för Kyrkomötet.
,
3. Kyrkomötet uppdrar till Kyrkostyrelsen att utreda och införa ett etiskt råd för att tydligt markera och motverka kränkande behandlingar och uttalanden.

Motivering
Svordomar och könsord uttalades på Kyrkomötet 2009. Det hör inte hemma på Kyrkomötet och bör därför markeras. Det är lockande att jämföra med hur språk, uppförande och gränsdragning hanteras inom sporten, som verkar ha kommit betydligt längre än Kyrkomötet.

Inom hockeyn var det en tränare som använde liknande språkbruk med svordomar och könsord, och han blev bötfälld av Diciplinnämnden med motiveringen ”Nämnden beaktar särskilt att tränare och andra ledare har ett särskilt ansvar att uppträda korrekt och professionellt i förhållande till domare och anser att en lämplig påföljd för den aktuella förseelsen är böter.” Läs mer i Expressen (http://hockey.expressen.se/Nyheter/1.1757743/stromberg-far-boter-efter-domarattack).

Inom fotbollen kan man ta exemplet Göteborgs Fotbollsförbud, som driver projektet "Nolltolerans";

"Vi har under de senaste åren märkt av ett ökat inslag av våld och hot i Göteborgsfotbollen. Det gäller såväl i spelet som i språkbruk och ton i och runt matcherna. På något sätt har allvaret inom fotbollen ökat långt ner i serier och åldrar. Det innebär också att klimatet för såväl domare som spelare blivit sämre och det är något som vi måste göra något åt. Därför har Göteborgs Fotbollförbund för avsikt att på ett mycket tydligare sätt markera vad man får säga och göra på och kring planen –vi kommer att följa reglerna mycket tydligare. Det kommer bl.a. att innebära följande:

Ledare
Ledare som missköter sig i anslutning till match kommer att avvisas från planen, vilket också medför att man blir avstängd nästa match(samma regler som gäller för spelare).Vid upprepade tillfällen kallas ledare tillsammans med representant från föreningen till Göteborgs Fotbollförbund för samtal. Föreningens ordförande meddelas brevledes automatiskt vid avvisningsärenden. Utöver detta kan ledaren få en tillrättavisning eller dömas till böter (det gäller även i fall där man använt okvalificerad spelare) Det är också ledarens ansvar att se till att bara spelare och ledare befinner sig inom det(tänkta) tekniska området.

Spelare
Nolltolerans innebär att regelboken följs betydligt tuffare och att grova svordomar och lindrigt hot mot medspelare, motspelare och domare bestraffas med grov utvisning, vilket automatiskt medför minst en matchavstängning samt att en administrativ kostnad på 500 kr tas ut. Föreningens ordförande meddelas brevledes automatiskt vid grova utvisningar.

Publik/supporters
Föreningen ansvarar för sina supporters. Föreningar där publik/supporters missköter sig mot motståndare och domare kan dömas till poängavdrag. Särskilt uppmärksamhet kommer att ägnas åt domarens situation.

Regelverk och tävlingsbestämmelser
Vi uppmanar också spelare och ledare att tillsammans gå igenom vad som gäller i dessa frågor. Bl.a. finns det klara regler för när en domare skall avbryta matchen."


___________________________________________________________________
Kommenterat av GP
BBC
TheLocal
SvD
Aftonbladet
Uppdatering 15/9: Präst avstängd i Finland

Något om sjukvården i Skaraborg. Krönika i SLA 18 september 2023

Det finns vissa grundrädslor vi människor har, sådant som vi till varje pris vill undvika, skydda oss ifrån och förhindra. I större eller mi...