Nyamko Sabuni: Ökad trygghet för hbt-ungdomar!

"Perioden när ett barn blir tonåring och till att bli en ung vuxen är spännande för de flesta. Det är också en tid när vi är mer sårbara för andras fördomar, förutfattade meningar, trakasserier och mobbning. Särskilt utsatta är homo- bi eller transexuella (hbt) ungdomar.

En fjärdedel av unga hbt-kvinnor har försökt begå självmord, jämfört med 8 procent hos hetrosexuella kvinnor. Dubbelt så många hbt-ungdomar har utsatts för fysiskt våld v en förälder, partner eller annan närstående jämfört med unga hetrosexuella.

Vi har i media hört om hur ungdomar som söker sig till religiösa ungdomsorganisationer behandlas kränkande på grund av sin sexuella läggning. Det är oacceptabelt om organisationer som får statliga bidrag inte respekterar de grundläggande mänskliga rättigheterna.


Det görs redan stora insatser för att stoppa mobbning och trakasserier i skolan. Men mer måste göras för att säkra en tryggare uppväxt för alla ungdomar i Sverige. Ett sätt att stärka unga hbt-personer är att främja trygga mötesplatser där ingen blir ifrågasatt på grund av sin sexuella läggning. Det finns för få sådana mötesplatser i Sverige.


Ett första steg är att se till att fritidspersonal har kunskap om hbt-personers livssituation. På så sätt kan existerande lokala mötesplatser för ungdomar tydligare inkludera unga homosexuella, bisexuella och transpersoner i sin verksamhet. Regeringen ger därför idag i uppdrag till Ungdomsstyrelsen att utforma metodmaterial angående mötesplatser för hbt-ungdomar.


På bara en mandatperiod har Alliansregeringen lyckats åstadkomma en hel del. En skärpt diskrimineringslag. En könsneutral äktenskapslag. En rad åtgärder för att bekämpa våld i samkönade relationer. En virtuell ungdomsmottagning med hbt-perspektiv. Sverige har varit pådrivande för att Europarådet för första gången antog en särskild hbt-rekomendation.

Sverige ska vara ett tolerant och humant samhälle präglat av mångfald och respekt för individens grundläggande fri- och rättigheter. I det fortsatta arbetet är unga hbt-personers livsvillkor en prioriterad utmaning.


Vänligen,
Nyamko Sabuni"


Nyamko Sabuni är folkpartist och integrationsminister

Något om sjukvården i Skaraborg. Krönika i SLA 18 september 2023

Det finns vissa grundrädslor vi människor har, sådant som vi till varje pris vill undvika, skydda oss ifrån och förhindra. I större eller mi...