Historisk dom: Bloggare inte ansvariga för förhandsmodererade kommentarer

Idag skriver Medievärlden om domen som antagligen får delar av bloggosfären att dra lättnadens suckar. Det har nu kommit ett beslut i Helsingborgs tingsrätt i fallet om den sverigedemokratiske bloggare som haft olämpliga kommentarer till sina inlägg publicerade.

Även om bloggaren är den som publicerat efter moderering är han alltså inte ansvarig för kommentarerna, anser tingsrätten och hänvisar till den grundlagsskyddade yttrandefriheten och Europakonventionen.

Alltså: Om någon förtalar någon i din bloggs kommentarfält, är du inte ansvarig för yttrandena. De inlägg som du själv skriver, är du däremot ansvarig för.

Eller som någon skriver på Medievärldens sajt:

"Bloggare som vill förtala en person, måste alltså gå omvägen genom att skriva förtalet, som en anonym alias "någon annan" i bloggens kommentarsfält. Sen kan bloggaren själv publicera kommentaren. Förtalen kan därmed fortgå i all evighet?"


Juridik är en sak, etik är en annan. Jag tycker nog att bloggare har ansvar för allt man kan hitta på sidan: inlägg, kommentarer och länkar. Även om man inte kan ta ansvar för andras ibland tveksamma inställningar till saker och ting bör man ändå tänka till så att tredje person inte far illa. Det innebär naturligtvis svåra gränsdragningar, men bättre att försöka så gott man kan än att inte försöka alls.

Något om sjukvården i Skaraborg. Krönika i SLA 18 september 2023

Det finns vissa grundrädslor vi människor har, sådant som vi till varje pris vill undvika, skydda oss ifrån och förhindra. I större eller mi...