Monica Green (s) och incestlagstiftningen

Idag bloggar riksdagsledamoten Monica Green om incestlagstiftningen och menar att det i en framtid är möjligt att reglerna för sexuellt umgänge mellan vuxna helsyskon kan komma att ändras. I Expressen förtydligar hon och säger:


- Vuxna människor får ha sex med vem de vill. Det är min uppfattning. Vuxna människor där båda tycker det är okej. Typ två 60-åriga syskon som tycker att det är rimligt. Då har jag ingen moralisk uppfattning om det och tycker inte att det ska vara olagligt.

Även 19-åriga syskon?

- Ja. De är väl vuxna då, är de inte det?

Det finns både etiska och genetiska argument för att denna lagstiftning finns. Den allmänna etiska uppfattningen bland folk må vara baserad på "magkänsla", men ibland är den rimlig. Det måste finnas grundläggande förhållningssätt mellan människor i ett samhälle.

Man kan hävda att vi "accepterar" samkönade äktenskap och att staten inte heller bör "lägga sig i" andra former. Då får man påpeka, igen, att samkönade relationer mellan människor inte alls har att göra med incest, och att använda samkönade par som slagträ i en sådan här diskussion tycker jag är förfärlig och ett hån mot hbt-rörelsen. Nu vet jag att Monica Green är en av de politiker som gjort mycket för samkönade rättigheter, så det handlar om obetänksamhet och dålig argumentation och inte illvilja.

Lagar och förordningar finns till, inte för att göra livet surt för folk, utan för att skydda människorna i vårt samhälle. Det finns en risk för graviditet, oavsett preventivmetod. Risken för allvarliga fosterskador och sjukdomar är stor.

Det här var ett riktigt, riktigt, dumt förslag. Jag kommenterar uttalandet i TV4 Skaraborg ikväll och på webben såklart.

Så säger lagen om incest :
Brottsbalken, Andra avdelningen, 6 kap. Om sexualbrott:
"7 § ... Den som, i annat fall än som avses förut i detta kapitel, har samlag med sitt helsyskon, döms för samlag med syskon till fängelse i högst ett år. Vad som sägs i denna paragraf gäller inte den som förmåtts till gärningen genom olaga tvång eller på annat otillbörligt sätt. Lag (2005:90)."




Sveriges Radio Skaraborg
Webbradio SR

Något om sjukvården i Skaraborg. Krönika i SLA 18 september 2023

Det finns vissa grundrädslor vi människor har, sådant som vi till varje pris vill undvika, skydda oss ifrån och förhindra. I större eller mi...