Jonas Gardells söndagsskola

Ikväll sändes första delen av Jonas Gardells Gud-serie "Å Herregud", där han beger sig ut i öknen för att ta reda på var föreställningarna om Gud kommer ifrån.

Se avsnittet på svt play om du missade det.

Är Gud en svart lesbisk kvinna? Och varför är föreställningen om Gud som skäggig gubbe på moln tusenårig? Vilka var de andra gudarna som inte skulle vara "jämte mig" och hur såg transherdarna ut egentligen?

Dessa frågor och flera till behandlas av Jonas Gardell som på sitt karakteristiska sätt vänder och vrider på allt. Orädd, omesig och provocerande ger han sig i kast med krigarguden, guden som föreslår våldtäkter och mord, och han tror ändå. Han hjälper oss förstå att människors föreställningar om och bilder av Gud inte "är" Gud.

Hm, måste citera Jonas i hans Jesusbok:

"Nu påstår jag alltså: egentligen är Gud lika lite som på Jesu tid något att tro på eller inte tro på. Gud är något man förnimmer och erfar eller inte.
Gud är inte ett förslag.
Han är inte ett tankeexperiment eller ett tankekomplex att ta ställning till, utan en kraftkälla som finns i dig vare sig du vill eller inte, men som du kan öva dig i att vara i kontakt med...Du kan också låta bli att söka Gud. Han upphör därmed inte att finnas."


Dagen
SvD

Något om sjukvården i Skaraborg. Krönika i SLA 18 september 2023

Det finns vissa grundrädslor vi människor har, sådant som vi till varje pris vill undvika, skydda oss ifrån och förhindra. I större eller mi...