Grundläggande principer för gudstjänstlivet

Som en del vet håller vi nu på med en översyn av Den svenska kyrkohandboken, dvs den bok med ordningar för söndagsgudstjänster, dop, viglsar etc som vi har i Svenska kyrkan. Den vi nu lever med är från 1986 och har alltså några år på nacken. När jag gick på Pastoralinstitutet år 2000 fanns ett förslag ute, som vi fick lära oss men som sedan förkastades av kyrkomötet, och arbetet med att ta fram en ny handbok började från början igen.

Man tänker sig alltså ett brett förankringsarbete, för att så många som möjligt ska kunna vara med och tycka. I direktiven angavs också att de teologiska grundprinciperna ska klargöras innan man sätter sig och detaljpetar i texter och formuleringar.

Det som domkapitlen nu fått på remiss är alltså ett ganska omfattande principdokument, plus ett förslag på gudstjänstens grundläggande struktur som nu kallas ordo. Denna struktur skall man utgå ifrån, sen kan man lägga till och dra ifrån efter behov.

Min kollega Marta, som har gått igenom dokumentet, konstaterar i sin blogg att man lärt sig en del från det havererade 2000-projektet: förutom själva arbetsmodellen handlar det om diskussionen om inkluderande språk och könskodade gudsnamn (personliga pronomen och begrepp som "Herre", där man nu diskuterar vikten av att komplettera tidigare föreställningar istället för att helt enkelt byta ut.

Vidare diskuteras t ex om trosbekännelsen skall vara obligatorisk och om hur man ska se på beredelsen.

Grundordning för mässan
Teologiska grundprinciper

Planen är, att ett förslag till ny kyrkohandbok ska föreläggas Kyrkomötet 2014. Före dess ska förslag från handboksgruppen prövas i ett remmissförfarande under en period 2012-2013.

Något om sjukvården i Skaraborg. Krönika i SLA 18 september 2023

Det finns vissa grundrädslor vi människor har, sådant som vi till varje pris vill undvika, skydda oss ifrån och förhindra. I större eller mi...