Skämmes!

Patientsäkerhetsutredningen har avslutat sitt arbete och har kommit med en del förslag, skriver bland andra dn.se. För patienternas skull ska det bli lättare för Socialstyrelsen att att ta från uppenbart olämpliga läkare deras legitimation.

En nyhet är att en händelse skall kunna anmälas, inte som idag att man själv ska behöva lista ut vem som kanske kan räknas som ansvarig. Det är svårt att som patient veta exakt vem från vilken avdelning som är exakt ansvarig för vad, och i ett hierarkiskt system där prestige mellan olika avdelningar kan råda, är det stor risk att doktorerna börjar skylla på varandra.

Så kan vi inte ha det. Socialminister Göran Hägglund tycker att det är bra att patientsäkerheten förstärks, också i det att vårdgivaren i större utsträckning än idag ska utreda om något går fel och ska också arbeta aktivt för att förebygga felbehandlingar. Kvalitetssäkra, slltså. Varje år ska de sammanställa en berättelse där man förklarar hur man arbetar för att befrämja patientsäkerheten.

Det behövs. Enligt DN drabbas varje år 100.000 personer av undvikbara vårdskador. 3.000 av dessa avlider varje år i onödan. Detta skapar 630.000 extra vårddygn till en kostnad av 5,7 miljarder kronor.

Två läkare som uppenbarligen är olämpliga och som borde skämmas högeligen är de som skulle hjälpa Hanna-Fia med hennes förlossning i Lund förra hösten. Bedövningen innan kejsarsnittet tog inte, men hon opererades ändå. Ledningen för kvinnokliniken i Lund medger enligt SR att de gjort fel som inte informerat chefsläkaren (sic! Inte att det opererades utan bedövning) och de beklagar också att de inte tagit kontakt med Hanna-Fia efteråt.

Läkarna är nu anmälda enligt det gamla systemet. Förmodligen går de fria. Allting blir inte alltid bra. En förlossning går inte att göra om. Anmälan och åtgärder i all ära, men jag kunde önska att doktorer liksom andra människor kunde reflektera över och stava på ett litet litet men viktigt ord för att återställa sårade människors självkänsla och tillit till omgivningen. Nämligen, ordet "förlåt".

Något om sjukvården i Skaraborg. Krönika i SLA 18 september 2023

Det finns vissa grundrädslor vi människor har, sådant som vi till varje pris vill undvika, skydda oss ifrån och förhindra. I större eller mi...