Om modern tvångssterilisering





RFSL:s Sören Juvas och folkpartisten Amanda Brihed skriver på debattsajten Newsmill en artikel om modern tvångssterilisering där de tar sin utgångpunkt i en diskussion som pågår i tidskriften Dagens Samhälle. Där har en moderat kommunalpolitiker framfört synpunkter på funktionshindrades önskan att få barn och för fram uppfattningen att när personer med utvecklingsstörning drömmer om att bli föräldrar skall sjukvård och förvaltare agera. Hur detta agerande skall gå till framkommer inte, skriver Juvas och Brihed, men det ligger nära till hands att tro att det kan handla om att återinföra tvångssteriliseringar.

En del kanske tror att det här med tvångssteriliseringar är något som tlllhör den mörka delen av 1900-talets historia. Så är inte fallet. För de människor som idag önskar byta juridiskt kön är det enligt Lagen om könstillhörighet ett krav att personen ska ha blivit steriliserad och levt "som tillhörande det kön som personen bekräftar sig tillhöra under en viss tid." Däremot finns inget krav på att man ska ha genomgått könskorrigerande behandling.

Än värre föreslås det bli: den statliga könstillhörighetsutredningen föreslår att steriliseringskravet ska kompletteras med att könskörtlarna dessutom avlägsnas.

När denna utredning var på remiss svarade Kyrkostyrelsen å Svenska kyrkans vägnar, coh det är en text som lämnar mycket att önska. När det gäller sparande av könsceller för kommande befruktning har ett övergripande resonemang om "barnens bästa" även om de konstaterar att forskning saknas.

I vilket fall: frågan om transpersoners livsvillkor är en människovärdesfråga som Svenska kyrkans medlemmar bör titta närmare på. Visserligen i elfte timmen, men bättre sent än aldrig.

Det finns en lång rad åtgärder som behöver genomföras vad gäller transpersoners rättigheter. Läs till exempel RFSL:s transpolitiska progam, där man bland annat vill att transpersoner ska omfattas i diskrimineringslagstiftningen och hetslagstiftningen (Lagen om hets mot folkgrupp).

Jag håller med Sören Juvas och Amanda Brihed: Låt tvångssteriliseringar bli historia en gång för alla!

Något om sjukvården i Skaraborg. Krönika i SLA 18 september 2023

Det finns vissa grundrädslor vi människor har, sådant som vi till varje pris vill undvika, skydda oss ifrån och förhindra. I större eller mi...