Kulturellt djurplågeri

Så avslöjas att kött från djur som slaktats utan bedövning säljs i svenska livsmedelsaffärer. Svenska Dagbladet berättar att de största grossisterna, däribland ICA och Coop, inte kan bevisa att de kontrollerar hur djuren slaktas.

Djurvänner har länge varit kritiska till att livsmedelsproduktion där djur misshandlas existerar. Och det handlar inte bara om rituell slakt som beskrivs ingående i SvD-artikeln. Veterinären Åke Rutegård berättar:


–Obedövad slakt är kvalificerat djurplågeri. Jag vet för jag är en av få svenska veterinärer som jobbat på ett slakteri i Nordafrika som använde metoden, säger Åke Rutegård.

Han beskriver hur obedövade kor stängs in i en ställning som mest liknar en torktumlare, vänds upp-och-ned på ett för kor helt onaturligt och plågsamt sätt, för att slutligen få strupen avskuren.

–Det är inget litet snitt, som en del försöker göra gällande. Det handlar om ett jättestort operativt ingrepp utan bedövning. I alla andra sammanhang skulle jag som veterinär omedelbart bli fråntagen min legitimation om jag gjorde något liknande.

Trots att nerver, artärer, mat- och luftstrupe skärs av kan djuret vara vid medvetande flera minuter. Kniven når inte två stora artärer bakom halskotpelaren som fortsätter att pumpa upp blod i djurets hjärna.

En fransk kartläggning visade att det tog upp till elva minuter innan djuret dött av blodförlust. I genomsnitt tog det 4–5 minuter.

–Man kan se på ögonens rörelser att djuret är vid medvetande. Ofta försöker de råma, men kan inte då luftstrupen är av. Har man sett det så är det inte något man glömmer, säger Åke Rutegård.

Nej, det handlar också om äggen du äter till frukost. Hur lever hönorna? Hur länge lever dom? Slaktar man hönor som inte längre producerar maximalt, trots att de är helt friska? Fick laxen du äter lära sig simma någongång? Har grisen som du äter i form av varmkorv fått ordentlig mat, eller har den ätit på sin lillebror?

Till det kulturella djurplågandet hör travsporten. Läs gärna Djurens Rätts rapport För att hästar ger allt. Vi talar inte bara om att använda pådrivning med elspö, utan utrustning som används för att kontrollera hästen. Hästar är nämligen flyktdjur som skenar när de blir rädda eller känner smärta eller obehag. Snabbaste gångarten är galopp, och galopperar en travhäst i tävling blir den som bekant diskvalificera. Därför kan man binda fast tungan i underkäken så att hästen inte kan "ta bettet", vilket den kan göra om den har ont i munnen. Hälften av startade hästar har tungband. Man kan använda en checkrem som fixerar hästens huvud i upprest läge. Man använder stänger så att hästen inte kan röra sig i sidled. Hästar kan liksom du vilja röra sig i sidled för att avlasta någon kroppsdel som gör ont. För att lugna ner hästarna innan start kan man använda skygglappar och öronskydd. Om man sen rycker bort dessa på upploppet blir hästen rädd (eller taggad som sportreportrarna säger) och springer fortare. Hästen vill naturligt galoppera, men hindras av utrustningen.

Om du är tveksam, så kolla på "Vinnare V65" i eftermiddag. På TV4, som samtidigt stöder djur och natur genom programmet Postkodsmiljonären. (Där man för övrigt lottar ut en etanolbil vilket bidrar till regnskogsskövling.)

Och då har jag inte ens återgett skadeproblematiken (lungblödning, hovbölder, munskador mm), hur somliga har det efter avslutad elller ens påbörjad karriär har det (slaktbil till medelhavsländerna där det är större efterfrågan på hästkött) eller berättat att det är relativt vanligt att man syr ihop blygdläpparna hos ston eftersom de då springer bättre då operationen förhindrar att de drar in luft i slidan. En form av kvinnlig omskärelse, alltså. En anonym banveterinär berättar att det här drabbar vart tionde sto, och de riskerar att få okontrollerade sprickningar vid fölning.

Jaha, så dömdes alltså Åke Svanstedt vid Skaraborgs tingsrätt för att ha beordrat sina medhjälpare att använda elstötar vid träning, (GP). Rätten anser inte att lidandet varit så svårt att det handlar om djurplågeri, därför döms han för brott mot djurskyddslagen.

Igår var det travgala och priser delades ut. Travjournalister och allmänhet röstade fram Åke Svanstedt till "Årets tränare". (DN) Jag mår illa. Hela travsverige borde rannsaka sig själva och sina metoder, och Åke Svanstedt borde lämna tillbaka sitt pris. Sina inkörda 42 miljoner kronor kan han skänka till Haitis befolkning. Skämmes, tamigfan.

Något om sjukvården i Skaraborg. Krönika i SLA 18 september 2023

Det finns vissa grundrädslor vi människor har, sådant som vi till varje pris vill undvika, skydda oss ifrån och förhindra. I större eller mi...