Visionen om ett samhälle

Det är så uppfriskande att läsa PC Jersild när man är lite trött på lördagsmorgonen. Alltid provocerar han och ger något att tänka på. Ibland håller jag med honom, ibland tycker jag att det är bra att han formulerar sig så att jag vet vad jag inte tycker.

I dagens kolumn reagerar Jersild på att religiösa företrädare uttalar sig i moralfrågor på ett sätt som får epitetet religiös imperialism.

Att påven Benedictus XVI fördömer homosexuella är nu ingen nyhet - inte särskilt förvånande att han jultalade homofobiskt. Det är mer förvånanande att folk blir förvånade. Den orienterade personen PC Jersild är inte förvånad över att påven säger så här. Är man katolik får man skylla sig själv. För honom är dett problematiska att påvens krav omfattar alla på jorden, alltså inte bara katoliker.

"Religiös imperialism, att påtvinga andra sina icke rationellt grundade åsikter, hör inte hemma i en demokrati."
Jersild slutar dock att tänka rationellt och demokratiskt själv, för opinionsbildning gör definitivt hemma i en demokrati - särskilt i en demokrati skulle jag säga. Vårt samhälle bygger på att idéer tänks ut och formuleras, kommuniceras och konstitueras, kanske till och med efterlevs, och påven har lika stor rätt att opinionsbilda och argumentera som vem som helst, Åke Green, Mona Sahlin eller Al Gore. Och vi andra ska lyssna, försöka begripa, förkasta eler omfatta.

När kristdemokrater vill inskränka aborträtten gäller det naturligtvis alla. Det vore inte meningsfullt att kräva icke-abort av endast kristdemokratiska kvinnor. I de fall de gör abort håller de säkert tyst om det. På samma sätt fungerar det inte att endast förbjuda homosexuella kristdemokrater att gifta sig. Och en klimatkämpe kräver ju sopsortering av alla, inte bara för miljöpartister.

Opinionsbildare vill opinionsbilda. Påven fördömer homosexuella därför att han på fullt allvar tror att de är ett lika stort hot mot mänskligheten som klimatförstörelsen. Det är kontroversiellt, men det är också kontroversiellt att samhället i omfattande grad stöder produktion och konsumtion av etanol - att mat använd som bränsle när människor svälter.

Tjaha. Palestinierna har inget bröd, även om du tankar bilen full med brödlimpor. Även om homosexuella beslutar sig för att avstå samkönade kärleksrelationer kommer de knappast att omskola sig till barnafödande heterosexuella. Barnafödarförmågan har förresten inte alls med den sexuella läggningen att göra, men det resonemanget ska vi inte tro att katolikerna klarar att reda ut.

Tillvaron är inte svart eller vit. Det finns homosexuella pingstvänner, homofoba liberaler, miljöpartister som struntar i att panta, och moderater som köper kravmärkta morötter. När Mose och hans vänner klättrade uppför Sinai berg för att hämta stentavlorna med tio Guds bud var det inte endast för att stärka de moraliska kvaliteterna hos Israels folk, utan de kom att påverka hela den västerländska civilisationen. Det kunde ju inte Mose veta, men den religiösa imperialismen diskuteras flitigt i Apostlagärningarna.

Det går inte att vattentäta skotten mellan religion och politik, eftersom båda fenomenen i grunden handlar om profetism: en vilja att förändra och förbättra, om visionen om ett samhälle. Den som har öron må förvisso höra, men än viktigare är det att den som har en mun talar.

Något om sjukvården i Skaraborg. Krönika i SLA 18 september 2023

Det finns vissa grundrädslor vi människor har, sådant som vi till varje pris vill undvika, skydda oss ifrån och förhindra. I större eller mi...