Varför man blir ateist

Igår släpptes Christer Sturmarks bok Personligt - samtal med fritänkare och han var därför inbjuden till morgonsoffan i tv4 tillsammans med co-ateisten Eva Dahlgren och icke-troende PC Jersild för att tala om varför Gud inte finns.

Jag känner en stor respekt för förbundet Humanisterna. Jag delar ju inte deras övertygelse men tycker att det är självklart att de finns och tar utrymme. Det är inte överallt i världen som man kan uttrycka religiösa och politiska åsikter utan att bli halshuggen. Vi ska vara glada för vår demokrati och yttrandefrihet.

Men det är något i deras argumentation som gör mig förbryllad. När jag hör Sturmark gå igång, handlar det mest om att religionen förtrycker: homosexuella förföljs och kvinnor blir misshandlade, ja, i religionens namn. Eva Dahlgren tycker att människor tar för lite ansvar och låter Gud bestämma.

Jag delar grundsynen att människor tar för lite ansvar och att människor förtrycker andra människor i religionens namn. Det har religionen själv varit medveten om sedan länge: etiken i "tio Guds bud" som Mose hämtade på Sinai berg handlar om ansvar gentemot medmänniskan och att inte använda Gud för att rättfärdiga egna syften. Du ska inte missbruka Herren, din Guds namn. Nej, jag ska bete mig anständigt mot min granne därför att jag bestämmer mig för det, inte för att det står i Bibeln att jag ska det.

Varför blir man ateist? Det är inte övertygande att argumentera för Guds icke-existens utifrån en kritik av Vatikanens kyrkopolitik. Påven fördömer homosexualitet, ärkebiskop Anders gör det inte, finns Gud i Sverige men inte i Rom? Att argumentera för Guds icke-existens utifrån naturvetenskaplig point of view imponerar heller inte på mig: för mig svarar religionen på frågorna som naturvetenskapen inte ger mig svar på. Eller rättare sagt, religionen reflekterar över frågor som naturvetenskapen inte bryr sig om att ställa.

Nej, jag är inte troende eftersom jag har synpunkter på ateismen. Jag har inte vänner för att jag fördömer ensamheten. Jag är inte liberal för att socialismen inskränker min frihet. Man kan vara för något utan att vara emot dess motsats. Det blir en konsekvens, men inte det som driver mig.

Se inslaget Samtal om Gud med Sturmark, Dahlgren och Jersild

Personligt- samtal med fritänkare
Förlag: Fri Tanke Förlag Ab
ISBN10: 9197709476
ISBN13: 9789197709477

Andra bloggar om
, , , intressant.

På newsmill: Kristen moral för länge sedan omkörd

Något om sjukvården i Skaraborg. Krönika i SLA 18 september 2023

Det finns vissa grundrädslor vi människor har, sådant som vi till varje pris vill undvika, skydda oss ifrån och förhindra. I större eller mi...