Här kommer SSPX

Om ni missade reportaget om den katolska sekten SSPX (Prästbrödraskapet S:t Pius X), på Uppdrag granskning på tv-teve så kan ni se inslaget här. Aningslöst av kollegor i Svenska kyrkan att släppa in dem - det är kanske så att man i ekumenisk anda tycker det är spännande med högkyrklighet. Brödraskap och processioner fram och tillbaka är högintressant för dem som är lagda åt det hållet. Ibland, men inte alltid, kan det liturgiska intresset knytas till åsikter som räknas som värdekonservativa.

Att katolska prästbröder, även om dom nu är exkommunicerade av påven, är värdekonservativa bör ju verkligen inte förvåna någon, men jag förstår inte varför förintelseförnekande skulle vara på agendan idag. (Jag är säker på att z999 kommer att upplysa oss härvidlag.) Annars har kyrkorna klart tagit avstånd från antisemitism och andra dumheter (Romersk-katolska Nostra Aetate, Svenska kyrkans Guds vägar).

Nu har SSPX fått reklam på primetime och det är dom säkert glada för. Prästen/diakonen Sten Sandmark satsar på att få många anhängare i Sverige och att landet så småningom "åter blir katolskt".

Jag skulle tro att det effektivaste sättet för Sandmark att lyckas med sin mission vore om han kunde se lite mindre skräckinjagande ut i teverutan. Och leverera mindre skräckinjagande oneliners. Han är liksom karismatisk på...fel sätt. Ulf Ekman, kom tillbaka som sektledare! Du är åtminstone charmig!

Biskop Martin Lind: Inga rasister i våra kyrkor!


Andra bloggar om: , , . Intressant.

Påven vill nå "full gemenskap"
Påven häver bannlysningen
Per Westberg
Helle Klein

Uppdatering 25/1: Läs varnhemsprästens egna ord om reportaget.

Något om sjukvården i Skaraborg. Krönika i SLA 18 september 2023

Det finns vissa grundrädslor vi människor har, sådant som vi till varje pris vill undvika, skydda oss ifrån och förhindra. I större eller mi...