Skillnad

Travtränaren Åke Svanstedt åtalsanmäls av Jordbruksverket efter anklagelserna om att han använder sk grisfösare (pinne med el i) för att få bättre fart på sina hästar. Ironiskt nog har Svanstedt företaget Elon som huvudsponsor.

Det går enligt vittnen som medverkat i TV4 till så att man under snabbjobb ger hästen en elchock samtidigt som man rycker tussarna ur hästens öron eller öppnar det helstängda huvudlaget, vanliga sätt att göra hästen mer uppmärksam på att den ska spurta. Däremot verkar det inte som om hästarna blivit bättre utan tvärtom blivit mer stressade och galopperat mera.

Jag undrar bara varför det räknas som djurplågeri att använda grisfösare när det handlar om hästar, men inte när de används på grisar. Det gör tydligen skillnad om man är ett varmblod eller om man ska bli blodpudding.

Det gör också skillnad om man är en lyckad travhäst eller inte. Ödet är grymt: gränsen för om man slutar som hamburgare i treårsåldern eller om man får pensioneras som avelsdjur är hårfin och det gäller att svansa först i mål. Vad blir det, måntro, hamburgare eller grisfösare, om hästen själv får välja?

Bedrövligt är det iallafall. Och vad kommer det sig att TV4, som föredömligt gräver i travträsket, sänder trav på bästa sändningstid dag ut och dag in där vi ser hästar piskas på upploppet?

Radio Skaraborg
Andra bloggar om
, ,

Något om sjukvården i Skaraborg. Krönika i SLA 18 september 2023

Det finns vissa grundrädslor vi människor har, sådant som vi till varje pris vill undvika, skydda oss ifrån och förhindra. I större eller mi...