Frimodig kyrka etablerad i Skara stift

Vid förra årets kyrkomöte beslutade vi om en inskränkning av valbarheten till kyrkomötet, dvs att man från och med nästa val måste bo i det stift som man representerar i mötet. De så kallade rikslistorna, som de mindre grupperna har, faller därmed bort.

Som en konsekvens av det bildar nu Frimodig kyrka eget i Skara stift och blir därmed ett tydligt alternativ till oss redan etablerade grupper i det att de inte vill välsigna utlevd homosexualitet plus att de vill att kvinnoprästmotståndare ska kunna vigas till diakon, präst och biskop.

På skarabänken motar vi alltså bort profilen Berit Simonsson, men får eventuellt en lokal frimodig. Även om de som valts in i interimstyrelsen (Mattias Lindström, Karlsborg, Malin Fries Johnsson, Brämhult, Ulla Welén, Tibro, Peter Artman, Herrljunga, Rune Hjelm, Skövde) inte är uttalade kvinnoprästmotståndare står de ändå för en kyrkopolitisk linje som tar oss tillbaka femtio år i utvecklingen.

Lite muntrationer bjuder de dock på. Under rubriken "Slopa onödiga kostnader" skriver de:

"Exempel på onödiga kostnader är det direkta valsystemet till stiftsfullmäktige
och kyrkomöte, arbetet med ny logotyp och den nya kommunikations-plattformen."
Själva bidrar ju Frimodig kyrka till de "onödiga kostnaderna" genom att ställa upp i det direkta valsystemet. Dessutom har man en egen logotyp och en egen kommunikationsplattform. Det tycker jag är ett helt onödigt projekt.

Ytterligare onödiga kostnader är alla de konsultarvoden och arbetsmiljöutredningar och utköp som kommer att bli följden om vi tillåter kvinnoprästmotståndare att åter vigas till tjänst.

Något om sjukvården i Skaraborg. Krönika i SLA 18 september 2023

Det finns vissa grundrädslor vi människor har, sådant som vi till varje pris vill undvika, skydda oss ifrån och förhindra. I större eller mi...