En förändrad utbildning

Nu har delar av den kyrkliga utbildningsutredningen EFU släppts. Förändringar är att vänta. Svenska kyrkans grundkurs kortas till tio veckor och ska inte längre vara obligatorisk för alla som vill utbilda sig till tjänst i Svenska kyrkan, men öppnas för församlingsarbetare som vill fortbildas. Bra - den kan ersätta nuvarande KTPU (Kristen tro och personlig utveckling) som fått minst sagt blandad kritik.

Alla kommer nu att få praktik under utbildningstiden. Dessa pastorala kurser är på två gånger tio veckor för blivande musiker, pedagoger och diakoner, och tre gånger tio veckor för blivande präster. Också bra - de tidigare praktikerna för prästkandidater har ofta legat på somrarna för att inte krocka med universitetsterminerna och då stora delar av den ordinarie församlingsverksamheten är nedlagd.

Den avslutande profilutbildningen sker under en termin och den ska vara gemensam för alla profiler. Kyrkokansli-Bo Larsson menar i Kyrkans tidning att kanske 75 procent av den generella kompetensen är gemensam och att det därför är viktigt att mötas över fackgränserna.
Det innebär alltså att diakoniinstutionernas karitativa utbildning försvinner liksom pastoralinstitutens prästutbildning. Huvudförslaget är att ett utbildningscentrum inrättas.

Jag ser mycket positivt på att större delen av den praktiska utbildningen sker i församlingarna. Det är där det händer. Att vara på plats och vara med på begravningar en fem-tio gånger innan man själv övar med (tom) kista måste vara mer effektivt än att få förklarat för sig med handboken uppslagen på lektionsbänken. Nej, alla prästkandidater har inte några större erfarenheter av olika gudstjänstformer.

Framförallt kan konfirmandarbetet gynnas med detta förslag. Alltför många kyrkoarbetare känner tveksamhet inför att arbeta med konfirmander. Man tycker att man är för gammal när man passerat femtio, man tycker att man inte har något att ge, eller så kan man inte anpassa sig till modernare former av undervisning, eller lärande som vi numera föredrar att kalla det.

Nej, alltför många känner så här inför konfirmandläger.
Enda tveksamheten jag preliminärt känner inför förslaget som jag inte sett i sin helhet ännu, är att ett enda utbildningscentrum föreslås. Det kommer att inverka negativt på rekryteringen och slår emot personer som av olika anledningar har svårt att flytta på sig.

Andra bloggar om: ,

Något om sjukvården i Skaraborg. Krönika i SLA 18 september 2023

Det finns vissa grundrädslor vi människor har, sådant som vi till varje pris vill undvika, skydda oss ifrån och förhindra. I större eller mi...