Rätt sida om staketet, SD?

Sverigedemokraterna satsar på kyrkovalet, skiver Dagen idag. Kyrkovalet samt Europaparlamentsvalet 2009 ska bli språngbrädor in i riksdagen.

Vilka frågor driver de i kyrkomötet? I kyrkomötet 2006 motionerade de om diakoners rösträtt vid biskopsval,
introduktionsår för diakoner,
gudstjänstordning för nationaldagen,
återupprättande av kyrkans undervisning, särskilt konfirmandundervisningen.

Mer sverigedemokratisk kyrkopolitik finns på webbplatsen för Fädernas kyrka.

Hur gick det då med 2006 års motioner? Gudstjänstutskottet föreslog avslag på nationaldagsmotionen:





"Utskottet anser att nationaldagen är en dag för alla svenskar med olika religioner och kulturer. Det kan vara, menar utskottet, en uppgift för Svenska kyrkans tillhöriga att delta i det gemensamma firandet av nationaldagen i det lokala sammanhanget. Svenska kyrkan speglar inte den religiösa mångfald som finns i Sverige, därför kan den inte ensam utforma en guds-tjänstordning. Samtidigt är Svenska kyrkan mångkulturell, ett av Sveriges största invandrar-samfund och del i en världsvid kyrka. Åtskilliga firanden av nationaldagen har sekulär karaktär. Utskottet menar att det är positivt när företrädare för olika religioner och tros-gemenskaper inbjuds att tillsammans med Svenska kyrkans företrädare bidra till national-dagsfirandet. När så sker blir nationaldagen ett tillfälle då den religiösa mångfalden i Sverige synliggörs."

Diakonfrågan är under utredning, kyrkolivsutskottet valde att avvisa motionen om konfirmation - det blir alltså ingen kraftig satsning på tydlig klassisk kristendomsundervisning.

Just nu diskuteras i kyrkopolitiksverige den fyraprocentspärr som föreslås i demokratiutredningen. En sådan spärr skulle kunna stoppa mindre grupperingar som Sverigedemokraterna och Frimodig kyrka, Vänstern i Svenska kyrkan, Miljöpartister i Svenska kyrkan, Gabriel, Öppen kyrka, Kyrklig samverkan i Visby stift samt Seniorpartiet.

I Kyrkostyrelsen finns en majoritet för spärren, som bland andra jag tycker är olycklig. Det handlar om, med nuvarande siffror, 28 mandat vars röstande isåfall inte skulle räknas. Anna Lundblad Mårtensson räknar till 80 000 röster. Det är många människor. Även om vi inte sympatiserar med alla subkulturer i Svenska kyrkan, bör det få vara högt i tak i just Kyrkomötet. Alla traditioner bör få chansen att vara med och göra sina röster hörda. Bättre att argumentera än att spärra.

Andra bloggar om: , ,


Bilden från fotoakuten.se

Något om sjukvården i Skaraborg. Krönika i SLA 18 september 2023

Det finns vissa grundrädslor vi människor har, sådant som vi till varje pris vill undvika, skydda oss ifrån och förhindra. I större eller mi...