Lägre än Glocalnet

Radio Skaraborg berättar idag om att flera kommuner i Skaraborg säger nej till att ta emot flyktingar. Staten vill att Skaraborg tar emot 900 personer under 2007, men flera kommuner hänvisar till brist på bostäder och jobb. Karlsborgs kommun försöker faderligt hävda att flyktingarna säkert tycker det är jobbigt med alla militärer som finns i stan.

Jag tänker på FN-Kofi Annans tal på internationella flyktingdagen:

"De flesta av oss behöver inte konfronteras med den terror, rädsla, konflikter eller förföljelse som har tvingat miljontals flyktingar världen över på flykt. Vi glömmer lätt bort att de flesta flyktingar är människor precis som vi, med hem, familj, jobb och drömmar – och att de måste överge allt det i ett desperat sökande efter säkerhet i okända miljöer. Samtidigt som de ställs inför en osäker framtid måste dessa vanliga människor samla ett oerhört mod för att överleva och för att bygga upp sina splittrade liv igen."
De allra flesta flyktingar i världen hamnar inte på välbärgade västgötaslätten utan i grannländer som också de präglas av fattigdom, krig, konflikter och förtryck. Ett stort antal är flyktingar i sina egna länder.

Så saknas bostäder i Töreboda, Skara och Falköping får dom väl byggas då. Vi har faktiskt, mänskligt sätt, inte råd att låta bli. Och plats finns. Får man plats med motorvägar finns det också plats till hus för flyktingarna.

Och på DN Debatt berättar forskningeledaren på Integrationsverket José Alberto Diaz om Integrationsbarometern 2007 som visar dystra siffror.

Bildtext: Flyktingbarn i nordvästra Colombia. Läs mer på amnesty.se.

Andra bloggar om: , ,

Pingat
intressant

Något om sjukvården i Skaraborg. Krönika i SLA 18 september 2023

Det finns vissa grundrädslor vi människor har, sådant som vi till varje pris vill undvika, skydda oss ifrån och förhindra. I större eller mi...