Ny metod att hjälpa sjuka

Det är ju inte ofta som den här bloggen skriver positivt om vårdcentraler och sjukvård, men i gårdagens pappers-GP finns en glädjande nyhet. Lundbaserade företaget Schizodetect lanserar en ny metod för objektiv diagnosticering av personer som man misstänker lider av schizofreni. Det nya tänket går ut på att schizofrena uppfattar ljud på andra sätt än icke-schizofrena, och med hjälp av dator kan man avläsa hur det står till med det aktuella objektet. Patienten kan till och med sova under undersökningen, som alltså tar två timmar i stället för flera veckors utredande meddelst pratande.

"To create a new de facto standard for schizofrenia detection thus contributing to improving the quality of medical treatment and more cost-efficient healthcare."

Patienten och läkaren slipper alltså träffa varandra, kan man ju ironiskt konstatera, men i huvudsak är det mycket positivt att något kreativt görs för att hjälpa dem som bland andra vi inom kyrkan upplever som de människor som faller hårdast genom revorna i samhällets så kallade sociala skyddsnät.

Jag gillar tanken på att vårdas sovande, faktiskt. Det är lite som att psykiatrin är tillbaka på Freud- och divanstadiet. Man somnar och vaknar, om inte frisk så iallafall med en vettig diagnos. Undrar bara hur det skulle kännas att känna sig schizofren men vakna som icke-schizofren. Om man inte ens kan luta sig emot misstanken om schizofreni måste det kännas ... tomt? Det kan säkert vara påfrestande i vissa lägen att faktiskt behöva inse sig vara helt normal. Eller som folk i största allmänhet.

Andra bloggar om psykiatri.
Andra ljudtester: Hur många gånger kan man höra Boten Anna innan man går bananas?
Socialt ljudtest: tjuvlyssnat.se

Något om sjukvården i Skaraborg. Krönika i SLA 18 september 2023

Det finns vissa grundrädslor vi människor har, sådant som vi till varje pris vill undvika, skydda oss ifrån och förhindra. I större eller mi...