Kvartett vill slopa tevegudstjänsterna

Humanisternas Christer Sturmark ligger inte på latsidan direkt. Idag publiceras han på Brännpunkt tillsammans med Torbjörn Tännsjö och två till. Ärendet denna gång är att Sveriges Television borde slopa tevegudstjänster från Svenska kyrkan. Argumenten är inte imponerande.

"Sedan stat och kyrka separerades år 2000, har en kvarts miljon människor lämnat Svenska kyrkan."
Det har knappast något med saken att göra. Ändå är väl 80 % av svenska folket med i Svenska kyrkan. Skulle SVT sluta sända från miljöpartiet och kristdemokraternas partikongresser, eftersom de flesta svenskar inte är miljöpartister eller kristdemokrater?

"Men SVT erbjuder i princip ingen programverksamhet där den sekulära humanistiska livssynen och dess konsekvenser presenteras för tittaren."
Det tycker jag sker hela tiden. Alla indignerade uppdraggranskningprogram, alla tevesoffor mm mm handlar väl om sekulär humanistisk livssyn? Var hör förresten alla spelprogram hemma?

"Trots detta sänder SVT program som sprider en religiös livssyn. Ofta sänds programmen direkt från religiösa organisationer, utan bearbetning."
Så väldigt hemskt farliga budskap handlar det väl inte om? Ännu har väl ingen tevgudstjänst lett till vare sig upplopp eller mobbing i arbetsplatsernas fikarum. Dom flesta bryr sig inte, men för dom som bryr sig är tevegudstjänsterna viktiga, och det bör respekteras. Andlighet är ett grundläggande mänskligt behov, det har ju till och med Socialstyrelsen förstått.

Dessutom kan det bli för mycket kommenterande. Fotbolls-VM till exempel, där kommenteras det väl snart mer än spelas.

Här skrev jag tidigare om tevegudstjänster.

Något om sjukvården i Skaraborg. Krönika i SLA 18 september 2023

Det finns vissa grundrädslor vi människor har, sådant som vi till varje pris vill undvika, skydda oss ifrån och förhindra. I större eller mi...