Dagens citat ( - sjuk eller ond? )

"Förr i världen insåg vi att de som utförde sådana här handlingar var sjuka och inte onda."
Professor Sten Levander i DN angående friskförklaringen av den s k Hagamannen. Levander har konstaterat att det skett en praxisglidning, eftersom man borde anse en frisk person inte skulle bete sig som Hagamannen.

Som teolog tycker jag att det vore intressant om ondskan kunde börja diskuteras seriöst, eftersom den är en alldeles för underskattad kraft hos människan. Nästan samtliga psykologer och många teologer har med rätta gjort sitt bästa för att utradera medvetenheten om ondska hos mänskligheten, men trots allt är den en realitet. Och när rättsmedicinen friskförklarar Hagamannen - vad ska vi då skylla på?

Bloggen Det progressiva USA kommenterar samma artikel.

Uppdatering: Niklas Ekdal kommenterar i DN 18/6: "Att Niklas Lindgren befunnits psykiskt frisk chockar många. Vi värjer oss mot tanken att någon människa med berått mod gör sådana saker. Vi värjer oss mot den fria viljan."

Bloggen Explikation är inne på liknande spår.

Björn Ramel på Forskning och Framstegs blogg funderar över psykiatri i politikens tjänst. Läs de intressanta artiklarna i Läkartidningen - Psykiatri i samhällets tjänst och Om bruk och missbruk av psykiatrin.

Se också kommentarerna tidigare.

Något om sjukvården i Skaraborg. Krönika i SLA 18 september 2023

Det finns vissa grundrädslor vi människor har, sådant som vi till varje pris vill undvika, skydda oss ifrån och förhindra. I större eller mi...