Kvinnoprästmotståndare avkragad


Idag har Göteborgs domkapitel beslutat att frånta Bengt Birgersson, präst med engagemang i Missionsprovinsen, rätten att vara präst i Svenska kyrkan. Domkapitlet menar att Birgersson "har en ledande roll i Missionsprovinsen och att hans engagemang är omfattande. Därmed har han brutit mot sina prästlöften; att troget efterleva kyrkans lag och ordning."

Det blir nu intressant att höra reaktionerna. Kommer det "spontanekumeniska" engagemanget nu att upphöra? Kommer fler att avkragas? Var kommer gränsen att gå? Kommer Missionsprovinsen att än mer marginaliseras? Eller kan Missionsprovinsen bli alternativet för dem som inte längre känner sig hemma i Svenska kyrkan?

Jag fyller på med kommentarer här efterhand.

Källa: Domkapitlet i Göteborg .
Bild: Kyrkans tidning

Uppdatering 15:05Enligt Kyrkans Tidning beklagas beslutet av Birgersson. Biskop Aurelius säger att det inte finns något tillsynsärende som behandlar de övriga medverkande - det handlar om Birgerssons djupa engagemang.

Uppdatering 21/3: Block är inte rädd för avkragning

Något om sjukvården i Skaraborg. Krönika i SLA 18 september 2023

Det finns vissa grundrädslor vi människor har, sådant som vi till varje pris vill undvika, skydda oss ifrån och förhindra. I större eller mi...