Tankar om Kalins prästuppror

Kollar runt lite och hittar:

"Vi har inget mandat i Bibeln att välsigna homosexuella parrelationer. Svårare än så är det inte", säger komminister Yngve Kalin i Hyssna församling enligt dagens tidningar. Ynge Kalin har heller inget mandat att äta fläskkotletter. Däremot är han - enligt Bibeln - förpliktigad att döda alltför olydiga barn, avgudadyrkare och otrogna hustrur. Bland annat. Det är bara att slå upp och läsa. Men det låtsas han inte om, för han tillämpar bara det i Bibeln som stämmer med hans egna åsikter och känslor", skriver Annika Bryn.

"Uppropet från människor inom kyrkan är som jag kan se det är ett överspelat kapitel", skriver
Eva Hedesand Lundkvist.

"Deras kyrka är inte Svenska kyrkan. Deras kyrka är någon annanstans där klimatet är dömande och trångsynt", skriver
Ordbanken.

Lars Gårdfelt säger till Aftonbladet: "Enligt kyrkomötet är ingen präst tvungen att utföra välsignelsen om de inte vill, så den enda anledningen att lägga ut en sån här lista är för att kränka och visa sitt förakt för homosexuella".

Edit 18:32: Martin Lind på corren.se: "Traditionsbrott har skett i hela kyrkans historia. Varje gång har några satt sig emot sådana ändringar. Med bibelord försvarades slaveri, dödsstraff, kvinnans underordning under mannen. Men kyrkan valde en annan väg."

Uppdatering 6/11: DN:s artikel.

Fler bloggar om "prästdeklarationen":
Fredskronk.se
Walentine.com
Suburbia
Nils Kaiser
Klippt och skuret, bland annat om en protestlista mot Prästdeklarationen

"Vad man kan konstatera när man ser Prästdeklarationen är att det är the usual suspects. Vägrarfronten. De som i 80 år har varit emot allmän rösträtt 1921, kvinnans jämställdhet, husbonde-maktens avskaffande 1928, hustruagans 1908, skolagans 1956 och barnagans 1964, kvinnans tillträde till Kyrkans ämbeten 1958, osv.", skriver Göran Koch Swahne.

Deep|edition!

Jag vill dessutom påminna om det själavårdsmässigt olämpliga i det här bråket, som jag skrev om här.
Fyll gärna på med länkar och kommentarer, ni som stöder välsignelsebeslutet!


Något om sjukvården i Skaraborg. Krönika i SLA 18 september 2023

Det finns vissa grundrädslor vi människor har, sådant som vi till varje pris vill undvika, skydda oss ifrån och förhindra. I större eller mi...