Brandövning

Idag har vi haft brandövning på jobbet. Jättekul. Vi har tränat oss på att släcka eld i kläder, släcka brand med kolsyresläckare och att öppna brandskåpet och dra ut slangen.

Här får du några enkla tips på hur du kan förebygga att ditt hus eller lägenhet brinner ner.

1. Brandvarnare. Billig livförsäkring som känner av röken redan efter någon minut. Ha helst en brandvarnare i varje rum, eller i alla fall utanför köket. Det är trevligt att önska sig brandvarnare i t ex födelsedagspresent, julklapp eller varför inte dela ut på jobbet som bonus.

2. Dra ur sladden till kaffebryggaren, hårfönen, brödrosten mm. Där uppstår ofta bränder. De flesta bränder idag startar i köket och tvättstugan.

3. Skaffa en skumhandbrandsläckare och läs på innan hur den används. Ha den i anslutning till sovrummet, så att du hittar den även på natten. Släck inomhusbränder med skumsläckare. Investera i en kolsyresläckare om du t ex har dyr datautrustning.

4. Ha mobiltelefonen tillhands i sovrummet. Tänk på att vid 9 av 10 bränder slås strömmen ut. Och då blir det svårt att ringa räddningstjänsten.

5. Släck levande ljus, innan dom släcker dig.

Lycka till! Bilden ovan föreställer inte mig (faktiskt) utan är hämtad från världens bästa radiostation, Sveriges Radio P4 Skaraborg. Tipsen kommer från brandutbildare Jan Nissmo på världens bästa brandstation, Räddningstjänsten Östra Skaraborg.

Något om sjukvården i Skaraborg. Krönika i SLA 18 september 2023

Det finns vissa grundrädslor vi människor har, sådant som vi till varje pris vill undvika, skydda oss ifrån och förhindra. I större eller mi...