Lyxiga konfirmandläger



Media uppmärksammar just nu de konfirmandläger som anordnas av olika företag och intressegrupper utanför Svenska kyrkan, men med en präst från Svenska kyrkan. Om man har med en sån präst får man nämligen tillgång till konfirmandens hemförsamlings s k "konfirmandpeng", dvs ca 4000 kr som varje konfirmand får med sig om man vill konfirmeras utanför sin hemförsamling.

Det här är inget nytt. Under många år har det ordnats resor, internat osv där ungdomarnas intressen integrerats med konfirmandundervisningen. Jag tycker det är bra. Nutidens ungdomar är fokuserade. Dom satsar. Dom engagerar sig.

Sedan några år tillbaka har vi intressegrupper i Svenska kyrkan i Skövde - ett sätt att göra konfirmationstiden till ett år av kamratskap, samtal om livsfrågor och allt det andra som hör konfirmationstiden till - samtidigt som de får möjlighet att utöva sitt intresse. Ibland gör vi det tillsammans med föreningar på orten. Naturligtvis erbjuder vi också "vanlig läsning" och sommarläsning.

Vad jag förstår, har några reagerat på att de läger som företag erbjuder är dyra, och det går ju tvärt emot kyrkans budskap att bara dom som har råd ska få vara med.

Men dom här lägren är ju inte kyrkans läger, som jag ser det. Varför man anställer en präst kan bero på att deltagarna får bidrag till sin hemförsamling, eller så är företaget helt enkelt intresserat av livsfrågor och etik. Jag vet inte. Konfirmanden själv förlorar den möjlighet till kontakt med hemförsamlingen som skulle kunna innebära att man t ex går med i en ungdomsgrupp eller lär känna kyrkans personal på sin egen ort.

Jag tror inte det går att få maximal rättvisa i allting. En del familjer har råd lyxiga golfkonfirmationer, andra skickar sina barn till oss vanliga slitvargar i Svenska kyrkan. Kanske inte så lyxigt, men vi gör det med liv och lust! Och hittills har vi inte blivit beskyllda för att vara tråkiga. :)

Bilden ovan är från Hiphopmässan som vi anordnade 2004. Foto: Hanna Hedvall

Här är länken till DN

Något om sjukvården i Skaraborg. Krönika i SLA 18 september 2023

Det finns vissa grundrädslor vi människor har, sådant som vi till varje pris vill undvika, skydda oss ifrån och förhindra. I större eller mi...