Vill du vara med i DNA-banken?

Hörde att Kristdemokraternas riksting har tagit förslaget att införa en nationell DNA-bank för dömda brottslingar. Tanken är väl att smidigt kunna bevisa brott, eftersom återfall är vanliga bland kriminella.

Ställer mig en del intressanta frågor här. Brottsbekämpning av den här typen måste alltid ställas mot integritetsprincipen. Kan staten äga kroppdelar utan vederbörandes medgivande?

Efter avtjänat straff, kommer DNA-provet att raderas? Om den man befinns oskyldig efter domslut i högre instanser - kommer DNA-prov att raderas då?

Dessutom, haha, om man låter fantasin skena fritt kan man ju plantera hårstrån från andra om man t ex vill göra inbrott utan att själv åka fast. :)

Jaja, det blir väl inte så mycket av det här även om alliansen vinner nästa val. I svensk anda kommer medlemskapet i DNA-banken fungera som det nationella läkemedelsregistret (i det fallet för att komma åt missbrukare), dvs man får vara med om man vill. I och för sig liberalt, men kanske inte så meningsfullt.

Något om sjukvården i Skaraborg. Krönika i SLA 18 september 2023

Det finns vissa grundrädslor vi människor har, sådant som vi till varje pris vill undvika, skydda oss ifrån och förhindra. I större eller mi...