Framåt för engelska kyrkan!

En kvinna som biskop? I Sverige har vi två stycken, och dom "kom till" när det fortfarande var staten som utsåg biskopar. Sedan kyrkan själv bestämmer har bara valts män. När vi skulle välja biskop i Skara stift var det svårt att få de meriterade kvinnorna (doktorsgrad + god församlingserfarenhet) att kandidera. Den enda som ville var Tuuliki Koivonen Byström, men hennes engagemang för homosexuella satte p för vidare avancemang i det bland ruskigt konservativa Skara stift.

Dessutom: I det nuvarande valsystemet missgynnas de kvinnliga kandidaterna, eftersom kvinnoprästmotståndarna aldrig kommer att rösta på en kvinnlig kandidat, och övriga elektorer splittrar sig på flera kandidater.

Iallafall finns möjligheten i Sverige. Snart blir det likadant i England. Engelska kyrkan, som har haft kvinnliga präster sedan 1992, har inlett en process för att göra det möjligt för kvinnor att bli biskopar.

Idag tillåts kvinnliga biskopar i 14 av världens 38 anglikanska kyrkor. Än så länge har kvinnliga biskopar dock bara valts i Kanada, USA och Nya Zeeland.

Go for it, Holy Ghost!

Något om sjukvården i Skaraborg. Krönika i SLA 18 september 2023

Det finns vissa grundrädslor vi människor har, sådant som vi till varje pris vill undvika, skydda oss ifrån och förhindra. I större eller mi...