Dagens ord: irritation

Dagens ord hos Svenska akademien på den här sidan är irritation som är ett härligt ord, tycker jag. Det låter precis som det är. Irriterat. Hårt och stressigt.

Blir lite irriterad faktiskt på att svenska akademien har ett
stavfel i den här artikeln. Måste quota:

IRRITERA 3: handling(en) att påvärka organism, vävnad, cell o. d.,

Påverka heter det väl ändå, Horace?

Här får du några förslag på hur du enkelt kan skaka av dig känslor av irritation.

1. Analysera din känsla. Är irritationen verklig eller en illusion? Är irritationen sanning eller en fördom? Fördjupa dig i klassisk litteratur och film och försök hitta identifikationsobjekt som gör att du känner dig intressantare som individ.

2. Finns det en intersubjektivitet i din irritation, dvs känner fler som du? Isåfall kan ni bilda en förening, kanske till och med ett politiskt parti. Effekten av det sistnämda blir att ni tillsammans överför er irritation till dom andra partiledarna. Ett bra exempel på det här är när Ian och Bert fick folkpartiledaren att lämna tv-
studion efter valet. Samma effekt får man i kön på ICA om man skriker högt och intensivt.

3. Åk till närmsta plantskola och köp växter till ett nytt stenparti. Förutom att det aktiverar dom kreativa delarna i hjärnan kommer du att bli mkt trött när du kommer på att du måste gräva att du helt enkelt inte orkar vara irriterad längre.

4. Ring till olika kundtjänster och klaga på allt möjligt. Du får tillfälle att utagera all irritation - som iofs är högst relevant. Vem har inte någon gång varit irriterad på dammsugaren, kaffebryggaren, telefonen. Just Telias kundtjänst är väldigt rolig att sitta med. När dom frågar om det låter olika ljud kan man ju säga vad som helst, det kan dom ju inte kolla upp ändå.

5. Hetsät havregryn så långsamt du kan. Aktiviteten kan liknas vid meditation, faktiskt. Just ätandet i religionens värld är extremt underskattat.

7. Spana efter stavfel och syftningsfel i olika tidningar, ring och maila samtliga medarbetare på redaktionerna och påpeka.

8. Skriv en lång lista till "Dagens ris" och skicka till din lokaltidning.

9. Lägg dig i soffan under en varm filt och somna ifrån allt elände. Det är så tröttsamt att vara irriterad, eller hur?

Något om sjukvården i Skaraborg. Krönika i SLA 18 september 2023

Det finns vissa grundrädslor vi människor har, sådant som vi till varje pris vill undvika, skydda oss ifrån och förhindra. I större eller mi...