ROKS

Har precis tittat på reprisen av Dokument inifrån om Bellas vänner i Umeå. Jag kan inte riktigt bestämma mig för vad jag känner. Som vanligt verkar det som att media vill presentera ytterligheter. Antingen finns det inga pedofiler eller satanister alls, eller så finns det meganätverk med förgreningar högt upp i hierarkierna.

Allt kan bli extremt, en organisation kan inte "ha koll" på alla medlemmars förehavanden, men SVT:s program är medvetet vinklad och skadar kvinnorörelsen.

Från ROKS pressmeddelande:

"ROKS har funnits i 20 år och är en sammanslutning av cirka 130 självständiga kvinnojourer och tjejjourer i Sverige. Nästan 8.000 kvinnor arbetar i jourerna, de allra flesta helt ideellt. Här finns en stor samlad erfarenhet och kompetens. De kvinnor som söker sig till jourerna får stöd och hjälp till självhjälp genom medkännande och kunskap. Grundtanken är att stödet bäst förmedlas på ett icke institutionellt sätt, kvinna till kvinna, i en trygg miljö.

ROKS anser att mäns våld mot kvinnor, pornografi, prostitution, våldtäkt, incest, sexuella trakasserier och andra övergrepp är de yttersta konsekvenserna av kvinnoförtrycket i samhället. Detta kvinnoförtryck har vi alla ett ansvar att bekämpa, och därför är ROKS också en kamporganisation. Men ROKS verksamhetsfokus är samhällets kvinnohat, inte manshat.

Dokument inifrån (SVT2 15/5-2005) är uppbyggt kring ett enda fall och en enda kvinnas berättelse. Under samma år, 2003, genomfördes i ROKS medlemsjourer närmare 50.000 stödåtgärder. Över 20.000 kvinnor och barn har genom åren fått skyddat boende hos ROKS medlemsjourer.

Evin Rubars skildring av ROKS är mycket spekulativ, medvetet vinklad och överensstämmer inte med verkligheten. Detta vet Rubar. Det är ytterst beklagligt att SVT ändå valt att sända programmet, och därigenom förmedla en så skev bild av vad ROKS står för och arbetar med."

Ikväll ska vi bara ta det lugnt och heja på Martin och Helena.

Något om sjukvården i Skaraborg. Krönika i SLA 18 september 2023

Det finns vissa grundrädslor vi människor har, sådant som vi till varje pris vill undvika, skydda oss ifrån och förhindra. I större eller mi...