ROKS del 3 - pressmeddelandet

Pressmeddelande 2005-05-23

ROKS: Män är INTE djur!

I SVT:s dokumentär ”Könskriget - del 2” (Dokument Inifrån 22/5) säger ROKS ordförande Ireen von Wachenfeldt,”Ja, män är djur”.

Varken ROKS som organisation eller dess ordförande anser att män är djur. ROKS anser däremot att män som grupp är överordnade kvinnor som grupp i samhället, det vill säga att det finns en könsmaktsordning.

ROKS vill synliggöra bakgrunden till uttalandet, då det ryckts ur den fullständiga intervjuns sammanhang. Tittaren får inte heller se vilka frågor reportern Evin Rubar har ställt till ROKS ordförande när hon svarar ”Ja, män är djur”.

Uttalandet föregicks av följande:

Intervjun med Ireen von Wachenfeldt pågick i drygt en och en halv timme. Evin Rubar hänvisade till en recension av Valerie Solanas ”Scum Manifest”, som kom ut i svensk översättning av författaren Sara Stridsberg hösten 2003 (Modernista förlag).

Valerie Solanas var en prostituerad kvinna i USA på 1960-talet och utsattes under sitt liv för flera våldtäkter och andra övergrepp och fick dagligen se de värsta sidorna av manssamhället. I vrede inför de män som utsatt henne skrev hon Scum Manifest. Recensionen i ROKS tidning innehöll ett citat ur hennes manifest: ”Att kalla en man ett djur är att smickra honom”.

Evin Rubar använder sig av en uttröttningsmetod för att få den hon intervjuar i affekt. Det kan även andra som blivit intervjuade i ”Könskriget” vittna om. Gång på gång på gång upprepade Rubar samma fråga:

Evin Rubar (ER): – Det står i er tidning att män är djur. Tycker ROKS det?
Ireen von Wachenfeldt (IW): – Nej, det tycker vi inte. Men om man varit utsatt för upprepade övergrepp från män har jag förståelse för att man kan känna så.

Dessa svar valde ER att inte ha med i programmet.

Eftersom IW inte kom med det svar ER önskade vände hon på frågan för att locka fram ”rätt” svar.
ER: – Men vad står det här då? (pekar på ett citat från Valerie Solanas i recensionen i tidningen)
IW: – Ja, män är djur. Tycker inte du det? (IW hänvisar till vad hon sagt tidigare, nämligen att kvinnor som Valerie Solanas, som utsatts för grovt, upprepat våld, kan känna stor vrede inför våldsamma män.)

Valerie Solanas ”Scum Manifest” recenserades i de flesta stora tidningar, flera med positiv kritik. Det ligger i en recensents frihet att få uttrycka vad han/hon vill. Hade Roks tidning fått en negativ recension hade tidningen tagit in den. Att åsikter och citat i en recension står fri från tidningens/tidningsägarens ståndpunkt är en självklarhet för de flesta publicister. Men i Evin Rubars dokumentär åsidosätts detta faktum, då hon bara är ute efter att få uttalanden som stödjer hennes syfte: Att skildra kvinnojoursrörelsen som rabiat och mansfientlig.

Andra som publicerat positiva recensioner av ”Scum Manifest” är Expressen, Aftonbladet, Sydsvenska Dagbladet, Norrköpings tidningar, Helsingborgs dagblad med flera.

Att Evin Rubar använder sig av så kallade korsklippningar för att föra fram en på förhand fastlagd slutsats är känt sedan tidigare. I en krönika i Journalisten den 17 juni 2003 skriver Jan Guillou angående hennes reportage om muslimska friskolor:

”Vad jag såg var ett aggressivt undersökande reportage med vissa numera alltför populära specialeffekter: dold kamera och lömsk korsklippning” (...) ”Mot denna kombination av hårt dragen korsklippning med bara de absolut passande snuttarna, i kombination med övertygande skådespelarinsatser, kan ingen människa värja sig”.

Då Evin Rubar kontaktade ROKS inför de två programmen skedde det under förespegling att hon skulle skildra kvinnojoursrörelsen och dess drygt 20-åriga historia.

ROKS uppmanar SVT att lägga ut hela intervjun på sin hemsida, så att tittarna får chans att bilda sig en egen uppfattning.

Evin Rubars reportage har redan skadat kvinnojoursrörelsen. Signaler har nu kommit från kommuner, som ifrågasätter sina bidrag till de ideella kvinnojourerna. Frågan är vart misshandlade kvinnor ska ta vägen om kvinnojourer tvingas lägga ner på grund av indragna bidrag.

Hälsningar,
Ireen von Wachenfeldt, ordförande ROKS samt ROKS styrelse

VI TACKAR FÖR KLARGÖRANDET.

Något om sjukvården i Skaraborg. Krönika i SLA 18 september 2023

Det finns vissa grundrädslor vi människor har, sådant som vi till varje pris vill undvika, skydda oss ifrån och förhindra. I större eller mi...