Resurs på skolan *arg*

Eftersom jag själv har tid avsatt i min tjänst för utåtriktat arbete på skolor, blir jag vansinnig när jag läser om hur skolprästerna i Älmhult jobbar. Inget problem med homofoba skolpräster.

Intervjun med rektorn visar att han inte har fattat vad kyrkans uppdrag är och han har nog inte koll på läroplanen heller.
1. Vad har dom för värdegrund på Linnéskolan? Följer dom Skollagen? Där slås fast att verksamheten skall utformas i överensstämmelse med grundläggande demokratiska värderingar och att var och en som verkar inom skolan skall främja aktningen för varje människas egenvärde.

Det gör man inte om man samtidigt uttalar sig i lokaltidningen om att homosexualitet är synd som endast kan befrias av Gud.

2. Tidningen Ottar frågar rektorn: "om någon elev frågar om deras syn på homosexualitet får de svaret att det är synd. Är det förenligt med skolans värdegrund?" Rektorn svarar: "Nej. Men det är en hypotetisk fråga och om den situationen skulle uppstå så tar vi tag i det då."

Eftersom eleverna träffar prästerna på rasten, så låter det som att det är i en enskild samtalssituation. Där gäller den absoluta tystnadsplikten, så rektorn kommer aldrig att få veta om dom här frågorna ställs. Att vilja samtala om sin identitet är inte ovanligt för tonåringar, och de måste få ställa sina frågor utan att bli stigmatiserade.

Skolan skall främja förståelse för andra människor och förmåga till inlevelse. Ingen skall i skolan utsättas för mobbning. Tendenser till trakasserier skall aktivt bekämpas. Främlingsfientlighet och intolerans måste bemötas med kunskap, öppen diskussion och aktiva insatser.

Men nu när skolprästerna har gjort sin åsikt klar är det väl ingen som vill dryfta sitt personliga liv med dom, i allafall inte om man funderar på om man är homosexuell.

3. Det finns hopp! Det finns en socialdemokrat som kommer att ta upp ärendet på nästa möte med barn - och grundskoleförvaltningen. Bra! Så här kan vi inte ha det, och buuuu för homofoba präster. Vad säger dom själva då?

Missförstådda såklart. Så behöver dom mediatränas lite. Klart som korvspad att lokalreportern såg det häpnadsväckande i detta.

Resurs på skolan, ja, men hur och varför?

Något om sjukvården i Skaraborg. Krönika i SLA 18 september 2023

Det finns vissa grundrädslor vi människor har, sådant som vi till varje pris vill undvika, skydda oss ifrån och förhindra. I större eller mi...